Vi hade gräddstuvade vegobullar kvar från måndagens goe-middag. Dock var både potatismoset, såsen etc helt finito. Så vi fick helt enkelt trolla fram en ny goe-middag med vegobullarna som tillbehör. För restmat = festmat! Kvällens middag blev därför 🌱RÅRAKOR🌱 med den sista Västerbottenosten vi hade kvar i kylen, smörstekt gul lök och 🌱ÄPPEL-/DILLTZATZIKI 🌱 Nom! Och visst ser vegobullarna ut som chokladbollar utan kokos? Bara det gör ju hela grejen lockande..! Vi toppade kalaset med lite persilja och vips så hade vi använt upp både dillen och persiljan från veckans tidigare maträtter!
Här kommer receptet:
🌱RÅRAKOR🌱
Ingredienser (4 personer)
600-800 gram fast potatis
1 ägg
50 gram riven Västerbottenost (eller annan valfri, smakrik ost)
Smör
Salt och peppar
Gör så här:
Skölj och tvätta all potatis väl (vi använder egenodlad färskpotatis så vi behåller mer än gärna skalet på). Grovriv potatisen på ett rivjärn och lägg i ett durkslag. Pressa ur så mycket vätska du kan och lägg potatisen i en bunke. Vi tog ett ägg och vispade ihop och slängde i bunken för att få potatisen att binda lite bättre. Häll sedan i den rivna osten och salta och peppra slutligen efter eget tycke. Hetta upp en panna med rikligt med smör (var beredd på att ha i mer smör då rårakorna suger åt sig en del av smöret) och forma potatisen som små plättar (ca 8-10cm i diameter) och stek tills de blir alldeles gyllenbruna.
🌱ÄPPEL-/DILLTZATZIKI🌱
Ingredienser (4 personer)
3dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 äpple
Hackad dill
Salt och peppar
Gör så här:
Skölj och tvätta äpplet, riv det och lägg det i en bunke. Lägg i den turkiska yoghurten, pressa i en vitlöksklyfta och blanda i den hackade dillen. Salta, peppra och smaka av.
Servera med Vegobullar och smörstekta lökringar!