Innan vi bestämde oss för att leva helt och hållet vegetariskt så var musslor/skaldjur en riktig favorit. Tex ciderkokta musslor som serveras med dill-/fänkålssallad. I kräftskivetider blir ju suget efter nåt liknande extra stort så nu har vi återskapat en vegoversion av detta. Till middag blev det därför: 🌱CIDERKOKT KRONÄRTSKOCKA🌱 med kokt potatis, dill-/fänkålssallad och 🌱CIDERSMÖRSÅS🌱 Åh! Justeringar går att göras, men ändå! Så mkt gott i allt! Torr äppelcider, schalottenlök, vitlök, smör, citron, dill, fänkål!
🌱CIDERKOKT KRONÄRTSKOCKA🌱
Ingredienser (2 personer)
2 färska kronärtskockor
1 stor schalottenlök – eller två små
1 vitlöksklyfta
Smör, ca 25 gram
Torr äppelcider, minst 5 dl – gärna mer
Gör så här:
Vrid/bryt av skaftet av kronärtskockorna – så att även fibertrådarna åker av.
Skölj/skrubba dem rena i vatten
Koka upp rikligt med vatten och salt i en vid kastrull. Lägg i kronärtskockorna och låt dem koka lugnt i ca 25 minuter (stora) under lock.
Häll av vattnet och fräs sedan smöret i kastrullen. Lägg i skivad schalottenlök och hackad vitlök och fräs med.
Häll i cidern och låt koka upp innan kronärtskockorna läggs i. Låt koka ytterligare 10 – 20 minuter beroende på storlek. De är klara när de yttersta bladen enkelt går att ta bort.
(här kan en givetvis experimentera och låta kronärtskockorna enbart kokas enligt omgång två, men då behövs betydligt mer cider så att det täcker skockorna)
Ta upp dem med hålslev, häll ev. över lite av ciderkoket/löken vid servering
🌱FÄNKÅLSSALLAD🌱
Ingredienser (4 portioner)
1 fänkål
1 dl hackad dill
2 stora citroner – saften
Gör så här:
Skölj fänkålen. Skär den tunt, tunt och lägg i en skål med iskallt vatten i minst 30 minuter
Häll av vattnet och blanda med saften från citron och finhackad dill. Låt stå i kyl fram till servering.
🌱CIDERSMÖRSÅS🌱
Ingredienser (2 portioner)
1 dl torr äppelcider
Ca. 75 gram smör i tärningar
Dill
Citronzest
Gör så här:
Koka upp äppelcidern i kastrull och mixa sedan i smöret lite i taget med stavmixer. Häll i hackad dill (ca 1 matsked) och zest från ½-1 citron. Smaka av och häll i mer om det behövs, samt örtsalt.
Servera på tallrik med kokt potatis!
Kronärtskockan äts genom att dra loss bladen utifrån och in och bita ur köttet med tänderna. Men glöm för allt i världen inte att doppa dem i cidersmörsåsen först! Och inte heller att äta kronärtskockshjärtat som gömmer sig under alla blad och alla fibertrådar. Varva sedan med att äta potatisen ihop med fänkålssalladen och gärna lite cidersmörsås där med såklart!
Smaklig spis!