🌱PLÅTMAT🌱

En plåt lastad med kyskåpsrens! Våra tre små kvarvarande potatisar fick tillsammans med en tredjedels överblivet blomkålshuvud och de sista tappra morötterna och jordärtsskockorna åka in i ugnen, rostas med vitlök och gotta till sig för att sen vändas i parmesan och bli basen på en snabb, lätt och supergod måltid! Konceptet 🌱PLÅTMAT🌱 a’la Tuvessonskan när det är som bäst! Vi stekte citronmasserad grönkål och rostade pumpakärnor som fick kastas in i ugnen de sista minutrarna och när allt är klart vänds kokt quinoa ned på plåten. Vi serverade med tuvessonskans supergoda äpple-/senapssås till! Kika in på bloggen för fullständigt recept – direktlänk i bion!

 

PLÅTMAT för 4 personer

INGREDIENSER:

Quinoa, 4 portioner
3 potatisar
1/3 stort blomkålshuvud
3 morötter
6 jordärtsskockor
3 vitlöksklyftor
Grönkål, 150 gram
1/2 citron
Parmesan, 50 gram
Pumpakärnor, 1/2 dl
Olivolja
Salt, peppar
Valfria kryddor

 

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225 grader.

Tvätta och skala alla rotsaker, skär upp i lagom stora bitar.

Lägg på en plåt tillsammans med 3 skalade och skivade vitlöksklyftor.
Rigla över olivolja och krydda efter smak. Vi använder örtsalt och en kryddblandning som heter ”Formaggio” från Oil & Vinegar – men det funkar bra med precis vad man tycker är gott! Rosta i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.

Koka under tiden quinoan enligt anvisningar på förpackningen. Vi tycker dock om att byta ut saltet mot grönsaksbuljong och ha i lite olivolja i kokvattnet för mer smak. Ställ quinoan åt sidan med lock för att behålla värmen.

Skölj grönkålen. Är den på stjälk – skär bort stjälken och riv/skär sönder grönkålen i lagom stora bitar.
Lägg grönkålen i en bunke och pressa över saft från 1/2 citron (eller mindre, beroende på storlek). ”Massera” lätt.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs grönkålen några minuter så att den börjar få färg. Den ska inte brännas!
Salta grönkålen lätt. (Det går också bra att hoppa momentet med citronen och droppa i citron direkt på grönkålen när den steks)
Ställ åt sidan.

Rosta pumpakärnorna i en stekpanna med lite olivolja och flingsalt. Ställ åt sidan.
Om inte rotfrukterna är klara – gör såsen så länge, se nedan, och låt stå i kyl till servering.
När rotfrukterna är i princip klara: häll över grönkålen och pumpakärnorna och låt de få rostas med i ugnen i cirka 3 minuter. Håll koll så grönkålen inte bränns.

Häll över parmesanen och blanda runt. Häll slutligen i quinoan på plåten och blanda runt.

 

ÄPPLE- OCH SENAPSSÅS

INGREDIENSER:

2 dl creme fraiche
1 syrligt äpple
Grovkornig senap, efter smak men ca 2 msk
Örtsalt
Ev. citronsaft

 

GÖR SÅ HÄR

Riv ett äpple grovt och pressa ut så mycket vätska som möjligt.
Blanda äpplet med creme fraichen.
Blanda i senapen och smaka av om du vill ha mer.
Salta efter smak och droppa ev. i citronsaft för mer syra. Det ville vi!
Låt stå kallt till servering.

Så – sen är det bara att ställa fram plåten mitt på bordet och låta var och en ta för sig!
Servera såsen bredvid.

 

Maten blev fantastiskt populär här hemma (men vi är ju partiska…)!!

 

Smaklig spis

 

// Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *