Middagstips! Färdigköpt potatisgnocchi gör att rätten passar till vardags, även om den innehåller en del moment. Så det är kanske inga 30 minuter som står på spel, men runt 45-60 beroende på organisationsförmågan i köket… Hur som! Gott blir det och det är ju huvudsaken. 🌱VITLÖKSSTEKT POTATISGNOCCHI🌱 med rostad pumpa, stekt brysselkål, citrondressad grönkål, ugnsvarm fetaost, saltrostade mandlar och brynt smör med timjan. Vilket kalas va?!
VITLÖKSSTEKT POTATISGNOCCHI
INGREDIENSER (3 portioner):
Potatisgnocchi till 3 portioner (vi använde färdigköpt)
1 vitlöksklyfta
½ stor butternut squash
75 gram grönkål
1 nät brysselkål
1 nypa råsocker
½ citron
Olivolja
100 gram fetaost
0,75 dl mandlar
40 gram smör + smör till stekning
Några kvistar färsk timjan
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp saltat vatten till gnocchin.
Skär bort skalet från pumpan och gröp ur innanmätet. Spara gärna kärnorna – rosta dem med salt och olja och ät medan resten görs!
Skär pumpan i små tärningar, ca 1×1 cm eller strax över.
Lägg pumpatärningarna i en ugnssäker form med bakplåtspapper, ringla över olivolja och flingsalt.
Rosta i mitten av ugnen tills den är mjuk och klar, ca 20-25 min.
När det återstår 10 minuter av pumpan, skär fetaosten i trekanter och låt dem rostas med i ugnen ihop med pumpan.
Koka gnocchin och häll av vattnet. Ställ åt sidan.
Skölj grönkålen väl och skär bort stjälken. Skär bladen i mindre bitar.
Lägg grönkålen i en skål, ringla över lite olivolja och saften från ½ citron. ”Massera” grönkålen med händerna så att den mjuknar och blir glansig.
Skölj brysselkålen. Ansa den och skär bort foten. Beroende på brysselkålens storlek så kan den behöva delas i 2 delar.
Om det är stora bitar: blanchera den i lättsaltat vatten i ca 30 sek. Annars: hoppa över detta moment.
Hacka mandlarna i grova bitar. Rosta dem i stekpanna med lite olivolja och flingsalt.
Stek brysselkålen i rikligt med smör och en nypa råsocker så den får fin färg.
Stek gnocchin i mycket smör. Riv i en klyfta vitlök och salta med örtsalt.
Ta timjan och hacka bladen i mindre bitar.
Bryn 40 gram smör och häll i timjanbladen när smöret är färdigt.
Häll upp alla ingredienser på en tallrik (gnocchi, grönkål, brysselkål, pumpa, fetaost och mandlar). Häll sedan över det brynta smöret.
Ät och njut!
//Elina & Dennis – #slängdigivego