🌱TOFUGRATÄNG🌱

Årstiden av varma, goda, smakrika gratänger! Visst är det bra härligt? Här har vi lagat vårt favoritrecept på vad som ska efterlikna en fiskgratäng, men utan fisk såklart. Istället är det en 🌱TOFUGRATÄNG🌱 full av grädde, citronsaft, dill, tångrom, grönsaksbuljong och västerbottensost. Samt smaskigt mos förstås, med brynt smör och ännu mer västerbottensost.

Receptet räcker till 6 portioner.

Är ni 6 personer som ska äta rekommenderas det att ni tar lite mindre mängd av såsen då det, när den är nygjord, annars blir ganska såsigt.

Ska dock en del av maten vara i matlåda, som för vår del, så är såsmängden perfekt då det hinner gotta till sig med moset och tofun som suger upp en del.

 

TOFUGRATÄNG

INGREDIENSER:

1,5 kg potatis, mjölig sort

3 dl mjölk

100 g smör

150 g + 100 g västerbottensost

2 paket fast tofu

5-6 dl matlagningsgrädde

2 citroner

2 tsk grönsaksbuljong

1 liten burk tångrom

1 kruka färsk dill

 

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg tofun mellan ark med hushållspapper och en tyngd ovanpå för att pressa ut en del vätska, ca 10 minuter.

Skala och tvätta potatisen. Koka den mjuk i rikligt med saltat vatten.

Ta upp tofun och skiva den i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna lite lätt på varandra i två rader i mitten av en ugnsfast form.

Häll grädden i en skål (börja med 5 dl). Pressa i saften av ½ citron och häll i all tångrom.

Häll i grönsaksbuljongen och dillen som finhackas. Spara dock gärna några kvistar till garnering.

Smaka av med mer citronsaft och häll ev. i mer grädde.

När potatisen är klar: häll av vattnet och stöt sönder potatisen.

Värm upp mjölken och häll i potatisen tillsammans med osten (150 gram).

Bryn smöret och häll i det i potatismoset. Blanda runt och smaka av med örtsalt.

Häll upp moset längs med ugnsformens kanter. Gärna på höjden så det inte blir för mycket mos in mot tofun.

Häll sedan på såsen över och runt om tofun. Häll slutligen över den sista osten.

Gratinera gratängen i ugnen tills den har fått fin färg och är genomvarm.

Garnera med mer dill och gärna lite citronskivor.

Servera med en god sallad till!

 

Smaklig måltid!

 

// Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *