🌱POTATISRULLTÅRTA🌱

Middagen från igår kväll här hemma. Fredag och mat alltså! Fredagsmat! Bästa startskottet på helgen. Hos oss blev det en 🌱POTATISRULLTÅRTA🌱 som är fylld med kantarellost och bakad med västerbottensost. JA TACK! Till det åt vi gräddiga vegobullar av sojafärs (recept från jävligtgott), gräddsås, smörstekt brysselkål och lingon. Och där kom helgkänslan!

 

POTATISRULLTÅRTA MED KANTARELLOST

INGREDIENSER (6 portioner):

2 kg potatis, fast sort
3 dl riven västerbottensost
0,5-1 dl ströbröd
Salt
Peppar
1 burk Kavli kantarellost (ej tub)

 

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skölj all potatis. Riv den grovt och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Lägg potatisen i en skål och salta och peppra.
Ta en plåt och täck den med bakplåtspapper.
Bred ut potatisen på plåten som en potatiskaka, ca 1,5 cm hög. Potatisen täcker kanske inte hela plåten, men gör den så stor som möjligt i rektangulär form.
Salta och peppra ev. lite till.
Bred över västerbottenosten och ströbrödet över potatisen.
Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
När potatisen är färdiggräddad: Ta ut den och vänd på den.
Lättaste sättet att vända är att ta en till plåt – lägga på ett bakplåtspapper på den och lägga denna plåt över plåten med potatisen och vända. På så vis läggs potatisen istället på bakplåtspappret i den andra plåten.
Dra försiktigt av bakplåtspappret som täcker ovansida (dvs den sida som legat nedåt i ugnen).
Bred sedan ut all kantarellost på potatiskakan (den sida utan ost och ströbröd).
Rulla slutligen kakan på långsidan som man rullar en rulltårta (ta hjälp av bakplåtspappret).
Skär den i lagom stora bitar, 4-5 cm tjocka.

 

GRÄDDIGA VEGOBULLAR:

Recept och tillvägagångssätt för de gräddiga vegobullarna hittar ni hos ”Jävligt Gott” (Länk här!). Vi utesluter dock potatismjöl, byter ut kryddpepparn mot svartpeppar och tar 1 msk brynt schalottenlöksfond + 0,5 msk grönsaksbuljongpulver istället för 1,5 msk grönsaksfond.

 

GRÄDDSÅS:

INGREDIENSER (6 portioner):

25 gram smör och 1 msk vetemjöl till bottenredning
5 dl grädde (blandning av vispgrädde och matlagninsgrädde)
1 msk svartvinbärsgelé
1 tsk grönsaksbuljong
1,5-2 msk balsamvinäger
2 msk soja
Stekskyn från vegobullarna
Salt och peppar efter smak

 

GÖR SÅ HÄR:

Gör bottenredning.
Tillsätt resterande ingredienser och koka upp.
Vispa under tiden så att såsen inte bränns vid.
Låt småkoka och fortsätt vispa med jämna mellanrum.

Ät potatisrulltårtan, vegobullarna och gräddsåsen ihop med lingon och gärna smörstekt brysselkål.

 

Smaklig måltid – och en fortsatt fin helg!

 

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *