❄️PEPPARKAKSGLASS MED SALT LINGONKOLASÅS❄️

❄️PEPPARKAKSGLASS MED SALT LINGONKOLASÅS❄️ och riven vit choklad! Den här glassen gör vi varje december! Den tar 5 min att röra ihop och blir så tramsigt god. Denna gång gjorde vi en salt lingonkolasås till för att bryta av det söta, och det var inte sista gången den kombon händer kan vi lova. Här kommer receptet:

PEPPARKAKSGLASS 1 liter: vispa 5 dl vispgrädde lätt och fluffig i en skål. OBS! Grädden får INTE bli för hårt vispad, utan den ska fortfarande vara mjuk och luftig. Häll ned 1 burk (á 397 g) kondenserade mjölk i grädden och blanda noggrant, men försiktigt, med en slickepott. Krossa 100 g pepparkakorna grovt, det ska inte bli för små smulor. Rör ned de flesta pepparkakssmulorna i glassmeten – spara dock lite till garnering över glassmeten. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter och strö över de sista pepparkakssmulorna. Vill man äta glassen vid fler tillfällen kan man med fördel använda sig av 2-3 mindre former och fördela smeten i. Täck formen/formarna ordentligt med plastfilm och ställ in i frysen. Den behöver stå minst 6 timmar, men gärna över natten. Ta fram glassen en stund, ca 20 minuter, innan servering så den hinner tina till sig. Servera med salt lingonkolasås! Ta antingen ditt favoritrecept på kolasås och tillsätt flingsalt och rör ned lingon i slutet. Eller gör denna enkla variant: blanda 1 dl ljust muscovadorörsocker och 1 dl ljus sirap i en kastrull. Låt koka någon minut till dess den börjar karamellisera/tjockna lite. Tillsätt 1 dl vispgrädde, lite i taget, och koka några minuter till medan du rör försiktigt så det inte bränns. Tillsätt 75 g lingon (frysta, tinade går bra). Rör om och ta av från plattan. Smaka av med (generöst med) flingsalt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *