🌱MOUSSAKA🌱

🌱MOUSSAKA🌱 till söndagsmiddag! Visst, det kan kännas som en liten bråkig maträtt då det är lite olika moment som ska göras och det därmed krävs lite tid. Men det är alltid värt det! Särskilt en grå och regnig söndag som behöver muntras upp. Denna moussaka är full av röda linser och fetaost. 🤗 Och serveras med en klassisk tzatziki och en grekisk sallad med tomat, gurka, rödlök, goda oliver, kallpressad olivolja och hackad oregano. MUMS!

MOUSSAKA

INGREDIENSER (8-10 portioner):

1 kg aubergine
Olivolja till pensling samt till tomatsåsen
Salt
7-8 mjöliga potatisar
4 små schalottenlökar
5 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk sambal oelek
400 g konserverade cocktailtomater (eller krossade tomater)
2 msk tomatpuré
250 g färska tomater
2 msk balsamvinäger
2 tsk torkad oregano
3/4 kruka hackad färsk oregano (spara resten till garnering)
1 dl vatten
1.75 dl torra röda linser
Salt, peppar

BÉCHAMELSÅS:

3 msk olivolja eller smör
3 msk vetemjöl
7,5 dl mjölk
200 g smulad fetaost
1/2 tsk malen muskotnöt

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva auberginerna i skivor, ca 1 cm tjocka. Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med olivolja och salta. Sätt plåten i ugnen cirka 10 minuter. Låt vila.
Gör tomatsåsen: Hetta upp olivolja i en kastrull. Lägg ned hackad lök, riven vitlök och sambal oelek. Fräs en liten stund.
Tillsätt tomatpuré och torkad oregano och fräs lite till.
Tillsätt röda linser, konserverade tomater, färska tomater (hackade), vatten och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt koka i cirka 10 minuter.
Hacka den färska oreganon och lägg ned i tomatsåsen. Ställ åt sidan.
Gör béchamelsåsen: Värm olja eller smör i en kastrull. Vispa ner mjölet i fettet. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt hälften av mjölken medan du vispar.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt vispa medan resterande av mjölken hälls i.
Låt såsen sedan koka upp och sjuda 5 minuter. Lägg ned smulad fetaost och muskot. Blanda om och ställ åt sidan.
Skiva potatisen tunt, gärna med hjälp av mandolin eller matberedare. Olja en ugnsfast form, ca 25×35 cm.
Varva aubergine, potatis, tomatsås och béchamelsås. Avsluta med ett lager béchamelsås som täcker moussakan.
Grädda moussakan i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Låt vila 5-10 minuter innan servering.
Servera gärna mer färsk oreagno, tzatziki (se recept nedan) och en god grekisk sallad tomat, gurka, rödlök, oliver, fetaost, kallpressad olivolja och hackad oregano.

TZATZIKI

INGREDIENSER (4-6 portioner):

0,5 liter grekisk (eller turkisk) yoghurt
½ riven gurka, pressa ut en del vatten
1-2 vitlöksklyftor, rivna
Örtsalt
Lite olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Riv gurkan. Pressa ut en del vätska.
Blanda alla ingredienser till såsen, smaka av med örtsalt och droppa ned lite olivlja.
Låt stå kallt till servering.

Så! Och där är en riktigt, riktigt god söndagsmiddag klar och serverad. (och matlådor fixade!)
Smaklig spis,

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *