🌱ASIATISK SOJAFÄRSSÅS🌱

Det här! Detta är en 🌱ASIATISK SOJAFÄRSSÅS🌱 som inte går att tacka nej till! Det är massor av smak och tar max 30 min att göra från start till landning. Kanske att man till och med kan komma ned till 20 minuter om allt flyter på. Idén till maten kommer från en kompis och så har vi gjort vår egna snurr på det. Serveras bäst med risnudlar, rostade cashews och en stor näve koriander. Ät och njut! Passar också PERFEKT i matlådan.

Allra godast är att också ha i 3-4 smulade, torkade limeblad (kaffir) i rätten – men efter att ha letat runt i nästan hela Göteborg gav vi upp och tillsatte istället mer lime efter smak. Vårt recept blev därför enligt nedan:

ASIATISK SOJAFÄRSSÅS

INGREDIENSER (5-6 portioner):

Olivolja till stekning
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Färsk ingefära, ca 2 msk riven
1 chili eller ½ msk fryst chili eller 1 tsk sambal oelek
400 g sojafärs
1 msk tamarisoja
5 dl vatten
1 msk röd currypasta
1 umamibuljongtärning (går att byta ut mot 1 grönsaksbuljong eller 1 msk asiatisk fond)
1 lime, skalet
1 ½ lime, saften
1 kruka färsk koriander, varav ¾ till matlagning, resten till servering
3 plommontomater
Till servering: risnudlar, rostade cashewnötter, lime och färsk koriander

GÖR SÅ HÄR:

Hacka lök och chili samt riv vitlöksklyftor och ingefära.
Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i någon minut.
Tillsätt sojafärsen (och eventuellt mer olja). Stek tills färsen är tinad om den är fryst.
Tillsätt sedan tamarisoja, vatten, röd currypasta, umamibuljong, rivet limeskal och limesaft.
Låt det gotta ihop sig i minst 5 minuter så att också en del vätska avdunstar. Dock får inte all vätska försvinna, utan det ska vara lite såsigt.
Tillsätt hackad färsk koriander och smaka av. Tillsätt eventuellt salt om det behövs eller någon annan smaksättning som ni saknar.
Häll slutligen i hackade plommontomater. Blanda runt och låt stå i 2-3 minuter.
Ta av från plattan och servera med risnudlar, rostade cashewnötter, koriander och mer limesaft om det önskas!

Varsågod att äta! Gärna två portioner, för det är svårt att sluta när man väl har börjat. NOM NOM.

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *