En skål preppad med 🥕MOROTSHUMMUS🥕 av ugnsrostade morötter, dill och gurkmeja bland annat. Äts med bröd, som den är eller som vi gjorde: som topping på en sallad med kokt quinoa, romansallad, mer ugnsrostade morötter, fetaost, krutonger gjorda av en bit infryst ”flätat pestobröd” (RECEPT: https://slangdigivego.se/recept/pestobrod/ ) och citronmarinerad rödlök (se recept nedan). Plus mer dill. Älskar dill! Gör hummusen och gör mycket. Den blir dels godare efter att fått stå en dag i kylen och dessutom slinker den lätt ner i ett nafs…
Denna hummus passar både dem som vanligtvis är en hummus-/kikärtsskeptiker i och med att den får så mycket smak av de söta morötterna och även av dillen som sätter sin prägel. Samtidigt passar den dem som redan är hummusfrälsta – det blir helt enkelt en lite roligare, och godare, variant av den annars klassiska kikärtsröran!
Vi tror också att det kan bli supergott att göra enligt receptet nedan men byta ut morötterna mot röd-/ eller gulbeta. Men att då kanske utesluta gurkmejan. Vi har gjort rödbetshummus av kokta rödbetor tidigare (RECEPT HÄR ) men tänker oss att det faktiskt blir en ännu godare smak om betorna ugnsbakas… Tål att utforskas!
UGNSROSTAD MOROTSHUMMUS
INGREDIENSER (4 dl, ca 4 portioner som röra till sallad, fler om det äts som pålägg):
- 500 g morötter (+ 500 g extra om man vill äta salladen till)
- 4-5 vitlöksklyftor
- 1 tetra kikärtor á 380 g
- 1 citron
- 2 msk + 0,5 dl olivolja
- 1 dl vatten
- 1 msk tahini
- ½ tsk gurkmeja
- ½ kruka dill (+ ½ kruka om man vill äta salladen till)
- Salt
- Peppar
- Sesamfrön
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala 500 g-1000 g morötter (1 kg om det ska göras även till sallad).
- Skär morötterna i tunna stavar, ca 1 cm i bredd.
- Skala och skiva också 3-4 vitlöksklyftor (3 st för 500 g morötter och 4 klyftor för 1 kg morötter).
- Lägg morötterna och vitlöksklyftorna på en ugnsform klädd med bakplåtspapper.
- Ringla över 2 msk olivolja, blanda runt. Salta och peppra.
- Rosta i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Håll koll med jämna mellanrum och rör om så att de inte bränns vid.
- Ta ut från ugnen och låt svalna.
- Häll av 1 paket konserverade kikärtor à 380 g. Skölj dem och låt rinna av ordentligt. Lägg dem sedan i en matberedare eller i en skål att använda för att mixa med stavmixer, tillsammans med morötter, 0,5 dl olivolja, 1 riven vitlöksklyfta, ev. 1-2 skivor av de ugnsrostade vitlöksskivorna, saft från 1 citron, tahini och malen gurkmeja. Mixa slätt.
- Tillsätt sedan vatten och hackad dill och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.
- Häll över i en skål och ringla över lite mer olivolja. Toppa sedan med sesamfrön och mer färsk dill.
SALLAD MED MOROTSHUMMUS
INGREDIENSER (4 portioner):
- Morotshummus, se ovan
- 4 portioner kokt quinoa
- 1 romansallad
- 150 g fetaost
- 500 g ugnsrostade morötter, se ovan
- Ev. krutonger. Går att byta ut mot rostade solroskärnor/pumpakärnor/mandlar
- ½ kruka färsk dill
- 2 rödlökar
- 1 citron
- 2 tsk agavesirap (eller 2-4 tsk flytande honung)
- Salt
GÖR SÅ HÄR:
- Gör hummus och ugnsrostade morötter enligt receptet ovan.
- Koka quinoa enligt anvisningar på förpackningen, gärna med olivolja och grönsaksbuljong istället för salt.
- Gör krutonger av bröd eller rosta fröer/nötter i en stekpanna med lite olivolja och salt.
- Skölj och skiva romansallad.
- Gör citronmarinerad rödlök: Skala och skiva rödlöken tunt och lägg i en skål.
- Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet från citronen och pressa sedan ut saften ut citronen.
- Bland citronsaft/-zest med agavesirap/honung och lite salt till en marinad. Smaka av.
- Häll marinaden över rödlöken och massera in den någon minut med en sked. Gör sig bäst om den serveras direkt!
- Fördela romansallad på 4 tallrikar. Lägg på quinoa och ugnsrostade morötter. Dela fetaosten i 4 delar och smula över den. Toppa med krutonger/fröer/nötter, citronmarinerad rödlök samt färsk dill. Servera med hummusen!
En härlig ”tidig-höst-sallad” för hungriga hungriga magar! Mums!
//Elina & Dennis – #slängdigivego