🌭MUSHROOM ROLLS🌭

Fredag och helg!! Dessa 🌭MUSHROOM ROLLS🌭 är perfekt helgkäk! Vi bjöd våra vänner på dem härom helgen och det gick hem kan vi lova! Korvbröd fylls med svampragu (av bl.a. champinjoner/rödvin/timjan), tryffelmajjo, parmesan och friterad schalottenlök. Hem och laga!

Det finns så mycket som är gött med mushroom rolls. Smaken, givetvis! Men också att det går att göra till många utan att det behöver bli stressigt – det är bara att förbereda ragun och låta den stå varm på spisen (så länge tillbehören är förberedda, men de går att göra flera timmar i förväg). Något annat som är gött är att det är en rolig mat att samlas kring – det är gott och tilltänkt, utan att för den sakens skull vara finmiddag (förvisso med eventuell risk för lite kladd…). Rätten passar också inbitna köttätare, och det är ju ett plus i många sällskap!

Vi har lagt ut receptet på detta tidigare – men har här nedan en uppdaterad version då vi även lagt till balsamvinäger.

Gör man dubbel sats av svampragun rekommenderar vi dock att ha i lite mer än den dubbla mängden vin.

Och som vanligt – smaka av, smaka av, smaka av längs med vägen så ni hittar den touch ni gillar!

INGREDIENSER (4 portioner):

SVAMPRAGU:

  • 750 gram champinjoner
  • 2 schalottenlökar, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 tsk torkad timjan eller (helst) 2 msk färsk timjan, hackad
  • 4-5 dl vatten
  • 3-4 msk tamarisoja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 5 dl rött vin
  • Socker
  • Salt, peppar
  • Smör att steka i

GÖR SÅ HÄR:

  • Skär svampen i fjärdedelar och stek i torr stekpanna tills lite vätska kokat bort. Tillsätt smör, schalottenlök, vitlök och timjan. Stek ihop i ca 10 minuter.
  • Tillsätt vatten, tamarisoja, balsamvinäger, vin och några nypor socker. Låt koka i ca 25-40 minuter tills nästan all vätska kokat bort. Smaka av under tiden för att ev späda smaken med mer vatten/socker/vin och/eller salt och peppar!

INGREDIENSER TRYFFELMAJJO:

  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • Någon tesked dijonsenap
  • Tryffelolja, några droppar
  • Champagnevinäger (går att utesluta, alt. byta ut mot vitvinsvinäger)
  • Salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:

Slå en majonnäs enligt konstens alla regler (äggula, olja, dijon). Smaka av med resterande ingredienser till önskad smak

INGREDIENSER FRITERAD SCHALOTTENLÖK:

  • Ca 6 schalottenlökar
  • 2-5 dl rapsolja (beror på kastrullens storlek)
  • Flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

  • Skär/hyvla löken tunt.
  • Värm olja till 180 grader i en hög kastrull.
  • Fritera i omgångar, ca 2-3 minuter i taget tills löken ser gyllenbrun och krispig ut – den ska inte brännas!
  • Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper innan det saltas med flingsalt.

Övriga ingredienser:

  • 8-10 korvbröd, rosta dem gärna med lite olja i en stekpanna
  • Parmesan, riven. Ca 50-75 gram
  • Fördela ingredienserna i korvbröden. Toppa gärna med ytterligare lite färsk timjan – både för smak och syns skull.

Önskar er alla en GOD mathelg!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *