Ta ert favoritrecept på göttbullar och gör dem till göttburgare. Det gjorde vår pappa/svärfar och där och då skapades
🍔MANDEL- & VÄSTERBOTTENSOSTBURGAREN🍔 – dvs den till höger i bild som numera är den godaste vegoburgaren vi hittills smakat. Göttbullarna gör vi titt som tätt, men nu är också burgarvarianten en självskriven klassiker hemma hos oss. (Ps. Den andra burgaren i bild är en kidneybönsburgare med bland annat prästost och BBQ-sås i biffen. Också god, men inte som den andra.. Vi får jobba lite mer på det receptet, men hojta till om ni vill prova).
MANDEL- & VÄSTERBOTTENSOSTBURGARE
INGREDIENSER (6-8 st):
- 100 g sötmandel
- 1 ½ dl riven Västerbottensost
- 1 ½ dl ströbröd
- 1 gul lök
- 1 stor vitlöksklyfta
- 3 ägg
- 1 msk vatten
- 1 msk BBQ-sås (alternativt soja)
- Ev. chiliflakes
- Pepparmix eller svartpeppar
- Örtsalt
- Rapsolja till rullning
- 2 liter vatten till kokning
- 3,5 msk grönsaksbuljong till kokning
- BBQ-sås eller grillolja till pensling
GÖR SÅ HÄR:
- Mixa mandeln fint – men inte till mjöl, utan ha kvar bitar så det blir tuggmotstånd.
- Blanda mandeln i en skål ihop med riven Västerbottensost. Finhacka gullöken och häll i den, samt riv i vitlöksklyftan. Rör runt.
- Blanda i ägg, ströbröd, vatten och BBQ-sås. Smaka av med ca 1 krm peppar (gärna ”fem peppar”/pepparmix) och 0,5-1 tsk örtsalt.
- Ta rapsolja på händerna och gör 6- 8 burgare av smeten beroende på vilken storlek man vill ha. De kommer svälla lite vid kokning.
- Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull och häll i 3,5 msk grönsaksbuljong (3,5 tärningar). Sänk sedan värmen så att det småkokar och låt burgarna småkoka i 6 minuter. Om vattnet kokar för hårt är det lättare att burgarna faller isär.
- Ta upp dem och lägg dem i ett durkslag så de får rinna av sig. Låt dem vila i kyl tills det är dags för grillning.
- Pensla då burgarna med BBQ-sås/grillolja och grilla dem tills dem får fin yta. Har man inte möjlighet att grilla dem så går det givetvis bra att steka dem – gärna i smör blandat med rapsolja.
Ps. Burgarna går även att frysa in efter kokning för att sedan tas fram och grillas vid ett senare tillfälle. BRA VA?!
Kanske en ny sommarfavorit även hemma hos någon mer? Tänk vad glada vi hade blivit då! Hör gärna av er om ni provar.
//Elina & Dennis – #slängdigivego
Sanna H säger (juli 9, 2019 15:41)
Ja dessa var verkligen grymt goda! TCk för det! Vi stekte dem, kan tänka mig att det blir ännu ”hamburgigare” om man grillar dem.
En fråga: vi har ett valnötsträd vilket gör att vi har väldigt mycket valnötter. Tror ni att jag kan byta ut mandeln rakt av mot valnötter eller har ni något förslag på någon ytterligare ingrediens som jag bör lägga till för att optimera receptet för valnötter?