Nu är vi mätta och belåtna efter morgonens 🥂JULBRUNCH🥂 här hemma. Vi har bland annat ätit vörtbröd med ägg- och cheddarkräm (recept från bästa Anax Skafferi) som toppades med krispig grönkål och smörstekta champinjoner. En citrussallad av apelsin, blodapelsin, granatäpple, pistagenötter och kokos. Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad. Risgrynsgröt med kanel från Santa Maria. Ständiga chokladfavoriten; Lindor-praliner från Lindt. Riktigt knaprigt vörtknäcke (wintervört) från Skedvibröd som vi åt med en rejält god och smakrik cheddarost på. Juleskum. Raw kanelbollar. Pepparkakor med mjuk ädelost. Och alkoholfritt julkrydde-bubbel i glasen. Som sagt – MÄTTA! Men så gott det var va! Vi älskar sådana här lördagar med tid för extra allt på morgonen. Och finbesök dessutom! Vill ni också göra Annas äggkräm, en fräsch citrussallad och mumsiga saffransbullar?
Både kanelen, lindor-pralinerna och wintervörten var varuprov vi fick hem i senaste smakbox med tema HÖGTID. Väldigt passande så här nära inpå jul och det satte verkligen guldkant på vår lördagsmorgon!
Saffransbullarna vi bjöd på var dessa som vi bakade för att kunna göra lussesemlor av – men de är ju givetvis goda att äta precis som de är med!
JULSMÖRGÅS MED ANNAS ÄGGKRÄM
INGREDIENSER (2 portioner):
- 2 skivor gott vörtbröd
- ½ dl crème fraîche
- ½ dl vispgrädde
- 2 st äggulor
- 1 dl god, riven ost – gärna en smakrik cheddarost
- Några droppar lime
- Lite cayennepeppar
- Grönkål, några stjälkar
- ca 75 g champinjoner/skogschampinjoner
- Smör att steka i
- Örtsalt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Rensa svampen, skär bort foten. Dela svampen i mindre bitar.
- Hetta upp en stekpanna. Lägg i svampen och torrstek en stund så att vätska avdunstar.
- Tillsätt sedan en stor klick smör, salta och peppra och stek på mellanvärme så att svampen får fin färg.
- Häll över i en skål och ställ åt sidan.
- Skölj och ansa grönkålen. Skär bort stjälken och strimla bladen något.
- Stek grönkålen lite lätt i samma stekpanna som svampen stekts i. Tillsätt ev lite mer smör. Salta lite grann.
- Grönkålen ska inte brännas, men ska minska något i storlek.
- Ställ åt sidan.
- Ta fram en kastrull och blanda samman crème fraîche, grädde och äggulor där i.
- Koka försiktigt upp blandningen, rör om hela tiden så att det inte bränns. Sänk värmen och låt sjuda på svag värme under omröring.
- När krämen börjat tjockna – stäng av värmen, häll i osten och fortsätt röra om tills all ost har smält.
- Ta av från plattan och smaka av med cayennepeppar och limesaft.
- Ta fram 2 skivor vörtbröd. Smöra eventuellt. Fördela över äggkrämen och toppa med stekt grönkål och stekt svamp.
- Servera direkt.
CITRUSSALLAD
INGREDIENSER (2 portioner):
- 1 apelsin
- 1 blodapelsin
- 1/4 granatäpple, kärnorna
- 10 pistagenötter
- Kokosflingor
GÖR SÅ HÄR.
- Skär bort toppen och botten av apelsin/blodapelsin. Skär sedan av allt skal, inklusive det vita, försiktigt med en kniv. Försök att inte få med så mycket av själva apelsinen. Skär dem sedan i skivor. Lägg upp på en tallrik.
- Skala pistagenötterna om de har skal. Grovhacka dem.
- Strö över granatäpplekärnor, hackad pistage och kokosflingor över apelsinerna.
Det här satt som en smäck! Hoppas du kan hitta inspiration till en god frukost hemma hos dig själv likaså!
Önskar er alla en härlig lördag!
//Elina & Dennis – #slängdigivego