🌱JORDÄRTSKOCKS- & GRÖNKÅLSGRATÄNG🌱

Det känns som vi tjatar om julmat hit och julgott dit, men samtidigt – är inte december som ett enda långt julbord? Här är i alla fall vår lördagsmiddag från i helgen. 🌱JORDÄRTSKOCKS- & GRÖNKÅLSGRATÄNG🌱 (hett tips!), vegobiffar av anammas formbara färs och en gräddig svampsås. Lite mer grönkål och slutligen lingon för en syrlig touch. Med andra ord: allt som behövs och lite till!

Då vi åker utomlands nu i veckan så blev biffarna ett hitte-på av vad vi hade hemma. Den sista gula löken vi hade fick åka ner i gratängen och därför fick det bli en rödlök i biffarna (för visso jättegott!). Såsen blev det dock inget recept på denna gång. Vi var lite väl upptagna med att få klart den andra maten och samtidigt ha koll på vår bebis som väldigt gärna utforskar allt och lite till just nu.. Så vi bara körde och hann varken måtta eller skriva ned… Så kan det gå när fokus behövs överallt! Men vi använde steksyn från biffarna,la i ännu mer smör, vetemjöl (rörs ihop i stekpannan med det smälta smöret som redning), vispgrädde, matlagningsgrädde, soja, balsamvinäger, örtsalt, svartpeppar och 150 g svamp som redan smörstekts.

Vi serverade som sagt gratängen och biffarna med ytterligare lite mer smörfräst grönkål samt de sista lingonen som fanns i frysen. Samt kryddade med nymalen svartpeppar över hela tallriken. Mums! Och drack ett gott rödvin. En lördagskväll helt i vår smak!

JORDÄRTSKOCKS- & GRÖNKÅLSGRATÄNG

INGREDIENSER (4 portioner):

  • Lite citronsaft
  • 300 g jordärtskocka
  • 150 g potatis
  • 100 g grönkål
  • 1 liten gul lök
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • Salt, svartpeppar
  • 50 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk (3%)
  • 1,5 dl riven smakrik ost, gärna västerbottensost eller cheddarost
  • ½ dl ströbröd

GÖR SÅ HÄR:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Fyll upp en bunke till hälften med kallt vatten och några droppar citron.
  • Skala jordärtskockorna och potatisarna och lägg i bunken med vatten.
  • Skölj grönkålen och skär bort stjälken (spara dock och använd i annat, vi hackar ner den och använder i omelett, wok, soppa eller färssås!). Skär i mindre bitar.
  • Skala vitlöken och skär dem i tunna skivor.
  • Skala löken och skär även den i tunna skivor, gärna halvmånar.
  • Ta upp jordärtskockor och potatis och hyvla dem så tunt som möjligt, gärna med mandolin eller köksassistent. Lägg tillbaka dem i kallt vatten med lite citronsaft för att undvika missfärgning.
  • Smält smöret i en stor kastrull och fräs vitlök, lök och grönkål någon minut på mellanvärme tills det mjuknat. Rör om under tiden så att vitlök/lök inte bränns.
  • Slå på grädde och mjölk. Salta och peppra.
  • Rör ned skockor och potatis och låt koka upp (var försiktig så det inte bränns).
  • Låt sedan koka på låg värme tills skockor och potatis är mjuka.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg i en ugnssäker form.
  • Blanda samman riven ost och ströbröd och fördela det över gratängen.
  • Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 20-25 minuter.
  • Låt svalna något (5-10 minuter) innan servering.

FÄRSBIFFAR AV FORMBAR FÄRS

INGREDIENSER (8 st, 4-5 portioner):

  • 500 g fryst formbar färs, t.ex. Anammas – OBS! Ska tinas i rumstemperatur, vilket tar 1-2 timmar
  • 1 rödlök
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 2 tsk soja
  • 2 tsk grovkornig senap
  • Salt, peppar
  • (Mycket) smör att steka i

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med att tina färsen i rumstemperatur.
  • Finhacka en rödlök och riv vitlöksklyftorna.
  • Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.
  • Forma till 8-10 biffar och hetta upp mycket smör i en stekpanna.
  • Biffarna suger upp smöret i snabb takt så ös gärna på med mer smör under stekningens gång.
  • Stek dem på mellanvärme några minuter på varje sida så de ser fina ut med en krispig yta!

Så där ja! Det var allt för den här gången…
Och tappa inte hoppet, vi kommer fortsätta leverera lite härliga och juliga recept i veckan även om vi själva åker iväg för några dagars semester…

Hoppas ni får en fin start på denna veckan!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *