🌱ROTFRUKTSSOPPA🌱

En värmande 🌱ROTFRUKTSSOPPA🌱 med nybakt bröd satt som en smäck till middag. Soppan är inspirerad av ett recept av Siri Barje (koket.se) som får extra god smak av tomatpuré och torkad timjan. Vi toppar soppan med en crème fraiche blandat med riven parmesan och vitlök samt klippt gräslök. Brödet är fullproppat med fibrer och gottigheter och så här på hösten passar sedan färskost med smak av pepparrot, tunt skivat äpple (Aroma) och gräslök bra som pålägg!

Här kommer recept på såväl soppa som bröd! Soppan är till 8 portioner – så perfekt till den stora familjen, att kunna bjuda på sopplunch eller att ha i matlådan en hel vecka!

ROTFRUKTSSOPPA 

(Ingredienser till 8 portioner)

900 gram potatis

2 morötter

100 gram kålrot

200 gram rotselleri

½ stor purjolök

3 vitlöksklyftor

½ msk torkad timjan

2-3 msk tomatpuré

2 msk vitvinsvinäger

2 liter grönsaksbuljong

1 citron

Örtsalt

Smör att steka i

3 dl crème fraiche

2 vitlöksklyftor 

50 gram parmesan

Färsk gräslök

Gör så här:

Tvätta, skala och hacka potatis, morötter, kålrot och rotselleri i lagom stora bitar.

Ansa, tvätta och strimla purjolöken. Hacka vitlöken smått.

Fräs potatis, rotfrukter, lök och vitlök i rikligt med smör i cirka 10 minuter i en vid kastrull.

Tillsätt tomatpuré och timjan och fräs med ytterligare några minuter.

Tillsätt kokande grönsaksbuljong och vitvinsvinäger och låt soppan koka i 15-20 minuter, tills rotfrukterna är mjuka.

Tiden skiljer sig beroende på storleken på rotfruktsbitarna.

Pressa i saften från 1 citron och smaka om något mer behöver tillsättas (örtsalt, buljong, vinäger, timjan etc.)

Servera soppan varm med en kräm av crème fraiche, riven parmesanost, riven vitlök och örtsalt. Klipp över gräslök.

FRUKOSTBRÖD MED HAVRE

(recept direkt från ICA.se)

Ingredienser (16 bröd):

5 dl fiberberikade havregryn

2 dl grovt rågmjöl

1 dl rågkross

1 dl hela linfrön

2 tsk salt

7 dl vatten eller mjölk

2 msk olja

50 gram färsk jäst

8 dl vetemjöl

Gör så här:

Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke.

Värm vätskan till 37°C och rör ner den och oljan i mjölblandningen.

Smula ner jästen, rör om tills jästen är löst.

Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin.

Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

Lägg ett bakplåtspapper plåt 30×40 cm eller smörj den med matfett.

Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten.

Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten.

Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel.

Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar.

Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i rutor.

  

Vill man göra rätten veganvänlig så stek rotfrukterna till soppan i olja eller mjölkfritt smör, slå över ostkrämen, välj vatten eller växtbaserad mjölk i brödet samt välj ett veganvänligt pålägg.

MUMS det med!!

 

Smaklig spis!

 

// Elina & Dennis – #slängdigivego 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *