🌱VEGETARISK BOEUF🌱

Detta gott folk, detta är vad vi kallar kärlek på en tallrik! En magiskt god 🌱VEGETARISK BOEUF🌱 fick avsluta denna vecka. Förra året provade vi Tuvessonskans recept (se här!) och vi föll pladask! Så det är hennes recept vi utgår ifrån, även om vi har en tendens att ha i cirka dubbelt så mycket rödvin och extra av det mesta. Grytan får en grym mustighet av bl.a. karljohanssvamp, portabello, timjan och rotfrukter. Till detta serverar vi vårt signaturmos som vi älskar! POTATISMOS MED SMÖRFRÄSTA TRATTKANTARELLER, RIVEN VÄSTERBOTTENSOST OCH BRYNT SMÖR. Så gott att man nästan vill fälla en glädjetår (faktiskt!). Och nybakt vitlöksbröd av surdegsbaguette!

Här kommer det cirka-recept vi använde idag, efter några justeringar från Tuvessonskans ursprungsrecept.

Hoppas ni provar!

VEGETARISK BOEUF

INGREDIENSER (4-6 portioner):

1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 palsternacka
3 morötter
30 g torkad Karl-Johansvamp + 9 dl vatten
2 stora eller 3 mindre portobellosvampar
250 g skogschampinjoner
4 dl rödvin
1 tsk torkad timjan + några kvistar färsk timjan, repad och finhackad
1,5 msk balsamvinäger
1 svampbuljongtärning

En skvätt kantrellfond
5-6 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 tsk råsocker
1 msk soja
Olivolja
salt + svartpeppar

 

GÖR SÅ HÄR:

Blötlägg den torkade karl-johansvampen i 9 dl ljummet vatten i 45 minuter. Gör det andra medan du väntar. OBS! När svampen sedan är klar, häll av blötläggningsvattnet i en skål och SPARA det.

Skala och finhacka gul lök. Fräs den i stekpanna tillsammans med vitlöken som du river ned med ett rivjärn i olja, på medelvärme i cirka 30 sekunder i en tjockbottnad kastrull. Ställ åt sidan.

Skala och skiva palsternackan och morötter i halvcentimeter tjocka skivor, dela dem gärna i halvmånar så att de inte blir för stora.

Rensa skogschampinjonerna och portabellon. Skär champinjonerna i kvartar och portabellon i tunnare skivor, eventuellt på hälften.

Häll i rotfrukterna, champinjonerna och portabellon i kastrullen med lök och vitlök. Sätt på värmen igen och lät fräsa på medelvärme i cirka 10 minuter tills vätskan i svampen börjat släppas ut.

Häll av Karl-Johansvampen (OBS! glöm ej spara spadet). Skölj den noggrant och skär i mindre bitar. Lägg i den i kastrullen.

Tillsätt vinet (börja med 3-3,5 dl och häll i mer efter smak) och låt koka in. När vinet har kokat in – vänd i tomatpurén och låt det puttra med en stund.

Tillsätt blötläggninsvattnet (ca. 9 dl) från svampen, balsamvinäger, buljongtärning, kantarellfond, lagerblad, soja, timjan och råsocker. Börja ev. med mindre mängder än vad som står i receptet och smaka av efter smak om det känns osäkert.

Låt maten småkoka LÄNGE – minst 1 h, men gärna 4 timmar. Det går också bra att låta det småkoka 1 h och sedan stänga av plattan och låta den stå under lock för att sen sättas igång senare under dagen och fortsätta småkoka och gotta till sig. Smaka slutligen av med svartpeppar och ev. örtsalt (vilket vi inte behövde).

 

VÅRT FAVORITPOTATISMOS

INGREDIENSER (6 portioner):

12 medelstora/stora potatisar, mjölig sort

3 dl mjölk

75 gram smör + smör till stekning av trattkantareller

30-50 gram torkade trattkantareller

200 gram riven Västerbottensost

Örtsalt

 

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att blötlägga svampen i ljummet vatten. Låt dra i 30 minuter.

Skölj och skala ev potatisen. Koka upp potatisen i välsaltat vatten.

När potatisen strax är klar: Häll av vätskan från trattkantarellerna.

Skölj trattkantarellerna och hacka dem i mindre bitar.

Stek trattkantarellerna i en torr stekpanna någon minut. Häll sedan i en rejäl klick smör och salta med örtsalt. Ta sedan av från plattan.

Häll av vattnet från potatisen och stöt potatisen med en potatisstöt.

Värm upp mjölken i en kastrull.

Häll i mjölken, trattkantarellerna och osten i potatismoset och rör om.

Bryn smöret i en kastrull och häll i det direkt i moset.

Smaka av med örtsalt.

 

Detta är verkligen en av våra favoriträtter, så hoppas ni gillar!

 

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *