🌱FRITERADE GETOSTBOLLAR🌱

Ikväll har vi bjudit över våra vänner på en 3-rättersmiddag här hemma. Det är så roligt att få planera, handla, förbereda och laga mat för att sen få äta tillsammans! Att umgås över mat ❤️ Till förrätt blev det: 🌱FRITERADE GETOSTBOLLAR🌱 på en bädd av ruccola. Vi serverade med timjanhonung, tunt hyvlade äpplen från odlingslotten, syrade rödlökar i halvor (också från odlingslotten) samt dagsplockade blåbär. Det fanns inte många bär i vår närmsta skog, men vi får njuta av det lilla! Hur som; ljuvligt god förrätt med många friska smaker! Receptet hittar ni på bloggen! (Ps. Nu ska vi ÄTA resten av kvällen så huvudrätt och efterrätt får dyka upp en annan dag)

 

INGREDIENSER för fyra förrättsportioner:

GETOSTBOLLAR:

250 gram getost (ta bort kanterna)

1 dl vetemjöl

1 ägg

Panko

Olja (rapsolja/frityrolja) – ca 5 dl

GÖR SÅ HÄR:

Riv getosten på ett rivjärn. Rulla ihop dem till bollar, ca 3-4 cm i diameter. Dela upp det så det blir tolv bollar sammanlagt.

Låt bollarna ligga i kylen, minst 30 minuter.

Rulla bollarna i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sedan panko (eller ströbröd). Rulla dem sedan en gång till i uppvispat ägg och panko.

Hetta upp oljan till 170 grader (i kastrull eller fritös). Fritera bollarna i omgångar i oljan, ca 2-3 minuter vardera. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

 

INGREDIENSER TIMJANHONUNG:

Färsk timjan

Flytande honung

Lime

GÖR SÅ HÄR:

Repa timjan och hacka den väl. Det räcker med några kvistar.

Lägg timjan i en liten skål och häll i flytande honung, ca 2 msk.

Blanda och smaka av med saft från ca ½ lime

INGREDIENSER SYRADE RÖDLÖKSHALVOR:

Rödlökar – antal beror på storlek, gärna små

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:

Skala rödlökarna – bara yttersta skalet.

Dela rödlökarna i halvor. Om rödlökarna är stora så kan de behöva delas i fjärdedelar. Lägg rödlöken i en rengjord glasskål/burk.

Blanda ihop övriga ingredienser och koka upp. Ta av från plattan och häll över rödlöken. Lägg på lock och låt svalna. Förvara i kyl.

 

ÖVRIGA INGREDIENSER:

1 gott, syrligt äpple

Ruccola

Ev. färska blåbär

Hyvla slutligen ett gott äpple, så tunt som det bara går – gärna på mandolin.

Lägg sedan ruccola på en tallrik. Lägg över getostbollar, äpple, syrade rödlökshalvor och blåbär. Ringla till slut över timjanhonung.

Hoppas ni gillar det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *