🎄LUSSESEMLOR🎄

Imorgon är det 1:a advent och för vår del har det inneburit bakstuga i veckan! Igår var det pepparkaksbak och tidigare i veckan bakades 🎄LUSSESEMLOR🎄. Japp, vi gjorde alltså saffransbullar (med kardemumma, vit choklad och mandelmassa) som vi sen gjorde till semlor (dvs ännu mer mandelmassa – och grädde givetvis). Succé. Vi fick varsin till fikat, 6-åringen roffade åt sig två. SÅ goda var dom! Orkar man inte göra semlor så duger själva saffransbullen gott och väl. Vi har utgått från Roy Fares recept på saffransbullar men med lite justeringar! Vi la t.ex till stött kardemumma i degen, minskade på mandelmassan i fyllningen (då det även skulle vara mandelmassa som fyllning i själva semlan sedan) och tillsatte istället lite hackad vit choklad… Mmmmm!

Har man inte tid att baka egna lussebullar men är sugen på lussesemla funkar det såklart finfint att köpa färdigbakade lussebullar som man gör om till semlor. Alla genvägar är ju trots allt bra genvägar….

Vi hade gärna haft i hackad mandel i semmelfyllningen för att få lite textur, men det hade vi ingen hemma så det hoppade vi. Men lägg gärna till lite hackad sötmandel i mandelmassan om det finns lust till det!

Hur som, här kommer receptet!

LUSSESEMLOR

INGREDIENSER (ca 15 semlor):

  • Fördeg:
  • 2,5 dl standardmjölk (3%)
  • 25 g jäst, vi använder blå jäst
  • 0,5 g saffran (1 påse)
  • 1 krm hel kardemumma
  • 260 g vetemjöl (4 1/4 dl)
  • Deg:
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 160 g vetemjöl (2 3/4 dl)
  • Fyllning
  • 80 g rumsvarmt smör
  • 75 g mandelmassa
  • 1 msk strösocker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 50 g hackad vit choklad
  • Pensling/garnering
  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker
  • Semmelfyllning
  • Mandelmassa efter tycke, ca 15-20 g per semla
  • Mjölk, ca ½ msk per semla
  • Vispgrädde, ca ½-3/4 dl ovispad per semla

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med att göra fördegen. Stöt hel kardemumma med mortel. Lägg sedan i saffran och stöt lite till.
  • Mät upp mjölken i en kastrull och tillsätt kardemumman/saffran. Rör om och värm upp på spisen till fingervarmt (36 grader).
  • Blanda ned jästen och rör om tills jästen löst upp sig.
  • Häll över mjölk- och jästblandningen i en bunke (gärna köksassistent) och tillsätt vetemjölet. Knåda till en fin deg. Allra bäst resultat får du med en köksassistent med krok, då körs degen i 5 minuter. Utan köksassistens knådas degen för hand i minst 10 minuter.
  • Täck bunken med en bakhandduk och låt den vila i 15-20 minuter.
  • När fördegen har vilat är det dags för resterande ingredienser. Blanda i de resterande ingredienserna och arbeta med köksassistenten på mellanhastighet tills degen känns len och glansig samt börjar släppa från kanterna. Om du inte använder dig av köksassistent är det viktigt att verkligen knåda tills orken tar slut och resultatet blir som ovan beskrivet.
  • Lägg över bakduken över degen och låt den vila i ytterligare 20-30 minuter.
  • Gör sedan mandelfyllningen genom att riva mandelmassan grovt. Blanda den med strösocker och vaniljsocker. Rör i smöret, lite i taget, tills fyllningen blir slät och fin.
  • Hacka den vita chokladen.
  • Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Degen ska bli ca ½ cm tjock och bli en rektangel á 35*45 cm.
  • Bred försiktigt ut fyllningen jämt över degen med en slickepott.
  • Strö över den hackade chokladen.
  • Vik sedan degen på mitten över den långa sidan så att det blir en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor, ca 30 st remsor. Gör sedan nystan med hjälp av två remsor för vardera bulle, där remsorna snurras runt två fingrar som ett nystan. Här finns en bra video som förklarar hur du gör:  – det går naturligtvis också att göra snurror eller annan valfri bullform!
  • Lägg bullarna på en eller två plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 1½-2 h under bakduk.
  • Sätt ugnen på 200 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna med ägg och strö sedan över pärlsocker.
  • Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 13-15 minuter, tills de fått fin färg.
  • Låt bullarna svalna något.
  • Vispa så länge vispgrädden. Den ska inte vara för lätt vispad, då den inte ska rinna ut.
  • Använd gärna spritspåse, och förbered i så fall denna med grädden.
  • Skär varje bulle i två delar, en större botten och en mindre toppen.
  • Gröp ur lite av varje bulle i bottendelen. Häll upp lite mjölk i en skål och lägg ned det urgröpta. Låt bullen suga upp mjölken och blanda sedan samman detta med mandelmassa. Smaka av om det behövs mer mandelmassa. Blanda även gärna i lite hackad sötmandel.
  • Lägg tillbaka mandelmassablandningen i de urgröpta hålen och spritsa sedan över den vispade grädden. Lägg på locken på bullarna igen och SERVERA.

Mums säger vi! Sätt på lite julmusik, tänd ljus, värm på glöggen, duka fram lussesemlan och NJUT av en riktigt smarrig fikastund.

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *