Torsdagssoppan! Det blev en rejäl omgång med vegetarisk 🌱GULASCHSOPPA🌱. Vi slängde i ingredienser hej vilt så det till slut blev så mycket mat att frysen som gått tom på matlådor plötsligt kändes full igen. Underbart är GOTT som en säger. För soppan blev RIKTIGT god och vi blev mätta och belåtna med en rejäl skiva surdegsbröd till.
GULASCHSOPPA
INGREDIENSER 8-10 personer:
TIPS! Vill man hellre ha en gryta och servera med exempelvis ris till så minska först och främst ned vattenmängden till hälften, och börja sparsamt med kryddorna/tomatpuré och häll i mer efter avsmakning.
600 gram fryst sojafärs
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 palsternacka (går att byta ut mot ¼ rotselleri om en vill)
3 morötter
7 potatisar
2 paprikor, gärna en röd och en grön
Tomatpuré – ca 1/3 tub
2 burkar hela tomater á 400 gram
8-12 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
3 lagerblad
Rökt paprikapulver
Paprikakrydda, stark
Hel kummin – 2 tsk som mortlas
Örtsalt/salt
Svartpeppar
Ev. 1,5 dl god öl (det hade vi i)
Cream fraiche, färsk persilja och surdegsbröd till servering.
GÖR SÅ HÄR:
Fräs sojafärsen i en stekpanna med olja tillsammans med finhackad gul lök, rivna vitlöksklyftor och finhackad chili så att färsen blir upptinad.
Häll över färsfräset i en vid kastrull.
Skala och tärna palsternackan smått samt morötter i mellanstora bitar och potatisen i än större bitar.
Tärna paprikan. Blanda ned grönsakerna i färsen. Rör om.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, rökt paprikapulver (börja med ½ msk), stark paprikakrydda (börja med ½ msk), hälften av kumminen och lagerblad.
Häll i vatten, minst så att det täcker allt och blir en bra soppkonsistens. Tillsätt buljongtärningarna (börja ev. med två av tärningarna).
Låt allt koka samman i 10-15 minuter och försök under tiden ”mosa ned” de konserverade tomaterna.
Tillsätt ev någon god öl (ale) och låt koka med.
Sedan börjar avsmakningen! Behövs mer kummin för den rätta gulasch-touchen? Rökt paprika för mer rökighet? Tomatpuré för tomatsmak? Starkt paprikapulver för hetta och smak? Buljong för salt och mustighet? Smaka, smaka, smaka! Och låt puttra under tiden.
Sen går det såklart byta ut och göra lite som en vill. Kanske rödvin istället för öl? Soja istället för en del av buljongen? Låt en del av persiljan koka med i soppan de sista minutrarna? Prova och experimentera – men receptet i sig utgör en mycket god och smakrik grund!
Lycka till och smaklig spis!
//Elina & Dennis – #slängdigivego
Agnes säger (april 5, 2020 21:46)
Den här soppan var på riktigt helt magiskt god!!! ✨