🌱GREKISK PYTTIPANNA🌱

En torsdag med touch av medelhavet! 🌱GREKISK PYTTIPANNA🌱 Här med vitlöksmarinerade champinjoner (vilka blir allra godast med 1 dygns framförhållning), potatis, paprika, tomat, rödlök och fetaost. Allt-i-ett in i ugnen och så hinner man diska, duka, damma, dansa och allt sånt där medan maten gottar till sig. Swish så är det klart sen! Servera med en smakfull tzatziki så blir du extra glad!

Här nedan kommer receptet.

 

GREKISK PYTT-I-PANNA

INGREDIENSER (4-5 portioner):

250 gram färska champinjoner (går att byta ut till något tinade quornbitar om en vill, ta då 350 gram)

1 ½ dl olivolja

3 st vitlöksklyftor

2 tsk sambal oelek

2 msk soja

svartpeppar

7 st ”normalstora” potatisar

2 st paprikor, gärna i olika färger

2 st rödlökar

3 st tomater

150-200 gram fetaost

Örtsalt/flingsalt

Ev. färsk persilja

Tzatziki (se recept nedan)

 

GÖR SÅ HÄR:

Dag 1:

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.

Rensa champinjonerna, skär bort foten, och dela dem eventuellt i halvor eller ”kvartar” beroende på svampens storlek.

Lägg svampen i marinaden. Rör runt och täck skålen med plastfolie. Ställ in i kyl och låt stå svalt över natten. (Har man inte möjlighet att göra detta kvällen innan, så gör det gärna på morgonen eller så tidigt som möjligt i förhållande till resterande moment)

Dag 2:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj potatisen, behåll gärna skalet på. Skär potatisen i tärningar, ca 2×2 cm.

Kok potatisen kort i lättsaltat vatten, cirka 3-5 minuter.

Häll av potatisvattnet och häll potatisen på en lätt oljad plåt.

Skölj paprikorna och skär dem i grövre bitar – lägg dem på potatisen.

Skölj tomaterna och skär dem i ganska stora bitar. Lägg även dessa över potatisen.

Skiva lökarna och lägg över ovanpå potatisen och grönsakerna.

Ta fram svampen – häll av marinaden genom en sil men SPARA den.

Fördela svampen på plåten och häll sedan över resterande marinad över maten.

Smula slutligen över fetaosten och salta lätt med örtsalt eller flingsalt.

Ställ plåten i mitten av ugnen och rosta i cirka 20-30 minuter.

Toppa gärna med färsk persilja.

 

TZATZIKI

INGREDIENSER (6 portioner):

500 gram grekisk yoghurt

1 gurka

2 vitlöksklyftor

Örtsalt, svartpeppar

 

GÖR SÅ HÄR:

Riv gurkan och krama ur så mycket vätska som möjligt.

Blanda samman gurkan med den grekiska yoghurten.

Skala vitlöksklyftorna och riv ned dem med gurkan/yoghurten.

Blanda och smaka av med örtsalt och svartpeppar.

 

Varsågoda och ät!

 

Hoppas det smakar!

 

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *