Något vi verkligen inte får nog av är en riktigt god hemmagjord pizza! Denna gång fick det bli en 🌱GRÖNKÅLSPIZZA🌱 med bland annat potatis, champinjoner och självklart grönkål (som först stekts lätt med örtsalt och citronsaft. Mmmmmm!). Vi tillagar alltid våra pizzor på en pizzasten i ugnen som gör pizzan krispig och god. Tips, tips med pizzasten så skaffa en bums om ni inte har! Till pizzan gjorde vi en klassisk pizzasallad och en sås med Patatas Bravas kryddmix från Oil & Vinegar som vi bara blandade ut i crème fraîche!
PIZZADEG
INGREDIENSER till 3st runda pizzor:
0,5 kg Vetemjöl (Ej special)
3 dl ljummet vatten
12.5 gram 0,25 paket blå jäst (vanlig)
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
GÖR SÅ HÄR:
Blanda mjöl, socker, salt i en bunke. Jag kör med en bakmaskin, men det går bra att göra denna deg på manuellt sätt med händerna. Blanda ut jästen i det ljumna vattnet.
Kör bakmaskinen 6-7 minuter tills degen känns elastisk. Det är ok om den är lite klibbig, fastnar det lite på fingret medans du känner på den är det perfekt. Är den för lös så häller du bara på mer mjöl tills den känns ok.
Häll sedan ut degen på mjölad bänk och knåda ut den till formen av en limpa. Dela nu degen i 3 lika stora bitar. Nyp ihop dom i botten och lägg ”Nypsidan” nedåt på en plåt, täck med en våt handduk/plastfolie, obs att se till så att handduken/folien täcker runt om hela bullen för bästa resultat. Låt nu degen jäsa i ”kylen” minst 6h. Kom ihåg att den ska jäsa i kylen!
Baka sedan ut antingen genom att köra med kavel eller genom att dra och snurra degen på mjölad bänk.
PIZZAFYLLNING
INGREDIENSER till 3st runda pizzor:
3 dl crème fraîche
300 g gruyère
300 g riven mozzarella
300 g vitlöksfrästa champinjoner
Purjolök
Grönkål
Citron
3 st stora potatisar
GÖR SÅ HÄR:
Bred ut crème fraîche på pizzan och strö över gruyère, kör sen in pizzan i ugnen (ca 250 grader) i 7min. Lägg sen på den fint hyvlade potatisen som du har kokat innan i ca 30sek i saltat vatten, strö över mozzarellan och lägg på de vitlöksfrästa champinjonerna och purjolöken innan du kör in pizzan i ugnen igen i ca 5min (nästan klar). Ta sedan ut pizzan igen och strö över grönkål som stekts lätt i smör, lite örtsalt och citronsaft innan. In snabbt igen i ugnen ca 1-2min, grönkålen ska inte brännas. Spritsa sedan över såsen och servera med den klassiska pizzasalladen.
PIZZASALLAD
INGREDIENSER:
1 st (ca 7 dl strimlat) litet vitkålshuvud
2 msk olivolja
1.5 msk vitvinsvinäger
0.5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att strimla vitkålen, detta kan göras med kniv för hand eller i matberedare. Om du gör för hand så är ett tips att använda en osthyvel.
Lägg den strimlade vitkålen i ett durkslag.
”Massera” vitkålen så all vätska pressa ur. På så vis får man en mjuk och saftig pizzasallad, som på en pizzeria.
Mät upp olja, vinäger, salt och peppar i en skål och rör om, lägg i den masserade vitkålen och rör om.
Smaka av. Tillsätt eventuellt mer av olja, vinäger, salt och peppar efter smak.
Låt stå i kylskåp minst 2 timmar men gärna ½ – 1 dygn innan servering så blir den ännu godare.
Buon pasto!
//Elina & Dennis – #slängdigivego