🌱ZUCCHINI- & PRÄSTOSTBIFFAR🌱 Potatisen och rödbetorna verkar aldrig sina i vårt hushåll (hurra!!) och nu är kylen också full av zucchini så då fick de tre godingarna utgöra middagens huvudingredienser. Biffarna smaksätts bla med chili, paprikakrydda och gräslök. Till det serveras en rödbets-/dillhommus, en yoghurtsås med tahini/citron/dillolja, råstekt potatis och mumsig halloumi!
ZUCCHINI- & PRÄSTOSTBIFFAR
Ingredienser (4 portioner):
Zucchini (2 stycken små eller 1 stor)
100 gram prästost, riven
1 stor gul lök
Gräslök, fryst
Chili, fryst hackad
1 tsk paprikapulver
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
Salt, peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv zucchinin grovt. Lägg i en bunke och salta rejält (1 msk).
Låt det dra ca 15 minuter och krama sedan ur all vätska ordentligt.
Blanda i resterande ingredienser.
Forma till biffar (ca. 12 st) och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter.
Stek dem sedan i olja i stekpannan tills biffarna får fin färg och knaprig yta.
RÖDBETS-/DILLHOMMUS
Ingredienser:
Rödbeta (1 stor alternativt 2 medelstora)
1 tetra (380 gram) färdigkokta kikärtor
1 stor vitlöksklyfta
Saft från 1/2 stor citron
1-2 msk tahini
Fryst dill
Örtsalt
Dillolja (eller vanlig olivolja), ca 1/2 dl
Gör så här:
Koka rödbetan och låt den svalna
Riv rödbetan fint
Mixa kikärtorna och riven vitlök i en matberedare.
Häll i dill, tahini och citronsaft och mixa lite till.
Häll i olja, lite i taget och mixa.
Häll sedan i rödbetorna – mixa och smaka av.
Smaka av med örtsalt och ev. mer olja/dill/tahini eller citron till önskad smak.
YOGHURTSÅS MED TAHINI:
Ingredienser:
1 dl naturell yoghurt
Tahini, 1 tsk
Saft från 1/3 stor citron
Örtsalt
Peppar
Några droppar dillolja
Gör så här:
Blanda yoghurt, tahini och citronsaft.
Smaka av med örtsalt och peppar.
Droppa över lite dillolja.
Servera gärna med råstekt potatis, gräslök och stekt halloumi.
Smaklig spis!
// Elina och Dennis – #slängdigivego