🌱TRATTKANTARELLSOPPA🌱

Här hemma är det soppläge andra kvällen i rad ! Perfekt tajming när det är regn och gråa moln. Denna 🌱TRATTKANTARELLSOPPA🌱 återkommer hos oss i olika varianter; idag med friterad vitlök som vi smulat över, friterade morotsskal och jordärtskocksskal, flarn av Västerbottenost och färsk timjan. En fantastisk smak av måndagslyx helt enkelt! Allra bäst betyg var att den vegovägrande 5-åringen här hemma ville ha en skål av soppan, hon som vanligtvis inte ens vill dricka ur våra vattenglas, för hon gillar ju inte ”vegetariskt vatten” 🤭
🌱🌱🌱
Hur som, grundrecept för 4 personer: fräs hackade trattkantareller (30-40 g torkade funkar utmärkt om det ej finns färska, spara spadet som blir i blötläggningen) i smör några minuter i en kastrull. Lägg i en morot skuren i små kuber och 1-2 hackade, gula lökar och lite mer smör. Fräs nån minut på mellanvärme. I med 2-3 msk tomatpuré, 2 dl grädde/mjölk, 2 dl créme fraiche, 5 dl vatten (gärna från blötläggningen) och valfri svamp/grönsaksbuljong eller fond, vi använde både kantarellfond och brynt schalottenlöksfond. Låt småkoka en stund och häll sen i soja och balsamvinäger. Vi lagar i princip alltid utan mått, men börja med 1 tsk soja och 1 msk balsamvinäger och häll i mer om det behövs! Vi hade en slatt rödvin i kylen som bad om att få bli använd så vi hällde i den med. Det går helt klart bra utan också, men den ger soppan mer mustighet! Smaka av och häll i mer av det som behövs. Saknas sälta? Häll i mer buljong, soja eller örtsalt. Saknas syra? Smaka av med mer balsamvinäger eller créme fraiche. Timjan (färsk eller torkad) är också mums i! Späd med valfri vätska om ni vill ha annan konsistens.

🌱🌱🌱

Friterad vitlök:

Skala 2 stora vitlöksklyftor. Koka upp två små kastruller med vatten. Lägg vitlökarna i den ena kastrullen med kokande vatten i 1 min. Ta upp dem och lägg dem i den andra kastrullen med kokande vatten i 2 minuter. Detta görs för att få bort bitterheten. Skiva dem relativt tunt och låt torka så gott det går på hushållspapper.
Skölj och skrubba en morot (gärna den från soppan så klart – så slängs inte det skalet!) och 4 små eller 2 stora jordärtskockor noggrant. Skala dem och låt det torkas av ordentligt på hushållspapper.
Värm rapsolja i en djup kastrull/fritös till 180 grader. Häll i skalen i omgångar och fritera tills det blir fin färg, kanske 30 sek? Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Fritera sedan vitlöksskivorna – håll koll så de INTE bränns. Kanske 20 sek? Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Slunga skalen med flingsalt och hacka/smula sönder vitlöken.
Ostflarn: välja valfri smakrik ost. Vi tog västerbottenost, men det funkar så klart med prästost, parmesan eller liknande. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut små högar/cirklar (ca 4 cm i diameter) av ost på en plåt med bakplåtspapper. In i mitten av ugnen i ca 8 min. Håll koll så de inte bränns. Låt svalna på plåten. 🌱

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *