🍪STEKPANNEKAKA🍪

Här kommer vi med en smarrig 🍪STEKPANNEKAKA🍪 som vi toppat med hasselnötscréme, banan, smält vit- och mörk choklad samt saltade jordnötter. Sött och salt, salt och sött – precis som vi vill ha det. Det går givetvis toppa hur man vill – vilket vi tipsar om här nedan. Så ta fram stekpannan, gör kakan och ställ sen fram stekpannan på bordet och servera kakan däri. Smidigt!

Vad tänker vi då att man kan toppa kakan med?
Här kommer några förslag:

  1. Dulche-de-leche med flingsalt, dumle och banan (lägg på allt från början så det blir varmt och får smälta ned i kakan)
  2. Hackad vit choklad som toppas med apelsinmarinerade björnbär
  3. Jordnötssmör, rostad kokos och hallon
  4. Äppelbitar stekta i smör, socker/sirap och kanel som serveras med vaniljsås
  5. Crème fraiche blandat med florsocker, toppat med lingon eller röda vinbär och en saltkolasås som ringlas över vid servering (och eventuellt smulade pepparkakor…)
  6. …Och för en somrig variant: ett lager med mascarpone blandat med vit choklad som toppas med mynta-/limemarinerade jordgubbar innan servering

Sedan kan man äta kakan som den är eller servera med lättvispad grädde, glass eller något annat gott.

Vi valde att lägga på bananerna precis innan servering, men tycker man bättre om varm banan fungerar det jättebra att lägga dem direkt på hasselnötscrèmen så att de blir varma.

Vet man dock med sig att inte hela kakan kommer gå åt – utan att en bit eller två kommer sparas i kylen för en ytterligare go-fika så rekommenderar vi att servera bananen vid sidan av, då banan inte gör sig toppen på kakan några dagar i kylen.

Nog om det! NU kommer receptet på kakan!

STEKPANNEKAKA

INGREDIENSER (6-8 bitar)

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl rårörsocker (går att byta ut mot strösocker)
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • Topping:
  • 1 dl hasselnötscrème
  • 1 dl hackade jordnötter (rostade och saltade)
  • 1 banan
  • 50-60 g smält choklad, vi valde hälften vit choklad och hälften mörk choklad

GÖR SÅ HÄR:

  • Ta fram en skål och blanda samman vetemjöl, socker och bakpulver däri.
  • Hetta upp en stekpanna (max 25 cm diameter, gärna lite mindre) och lägg i smöret. Låt smöret smälta långsamt på låg temperatur.
  • Ta av stekpannan från plattan när smöret har smält.
  • Vispa upp ägget och lägg i det i det smälta smöret (i stekpannan) och vispa kraftigt.
  • Sätt tillbaka stekpannan på plattan och sätt den på låg temperatur.
  • Vispa ned de torra ingredienserna. Det blir lite som en pajdeg som blir en ”jämn/fast” smet som sedan trycks ut i stekpannan.
  • Dutta ut hasselnötscrèmen och fördela försiktigt ut över kakan. Låt kakan steka på 1:an eller 2:an i 10 minuter.
  • Lägg sedan över ett lock på stekpannan och låt den steka ytterligare 10 minuter under locket.
  • Ta sedan av stekpannan från plattan och låt kakan vila under locket i 15 minuter.
  • Hacka under tiden jordnötterna, skär upp bananen i skivor och smält chokladen/chokladerna över vattenbad eller försiktigt i micron.
  • Toppa kakan med bananen, nötterna och ringla över den smälta chokladen.
  • Skär upp i bitar, servera eventuellt med glass eller grädde och ÄT!

Ett kul sätt att bjuda på kaka tycker vi – hoppas ni håller med oss och provar. Hör gärna av er om ni hittar någon annan god kombination att dela med er av!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *