🌱SMÖRBAKAD VITKÅL MED BRÄND GRÄDDE🌱

Söndagstipset! 🌱SMÖRBAKAD VITKÅL MED BRÄND GRÄDDE🌱 och en syrlig sallad med grönkål, valnötter, äpple och lingon. Ibland blir man extra lycklig när man äter något man lagat. Som när man är superstressad och hungrig för att maten tog lite längre tid än man tänkt. Sen pustar mat ut, sätter sig vid matbordet och hugger in och så smakar det.. FANTASTISKT! Detta var en sån middag. Små förväntningar, överraskande gott! Bränd grädde har vi velat testa sen @tuvessonskan tipsade om det, och ja – en DRÖM. Smakar brynt smör fast gräddigt. Drömdrömdröm.

Hoppas ni vill prova detta för vi älskade det! Men planera in det när ni har lite tid, från start till mål tog det mellan 1,5-2 h. Är man fler som hjälps åt så tar det nog 1,5!

Och vad är då bränd grädde? Ja, det undrade vi med! Det är grädde som bränns vid i ugnen och som därefter utvecklar en riktigt krämig, nötig och kola-aktig smak – typ som brynt smör fast gräddig liksom!! Det mixas sedan och smakas av med citronsaft och örtsalt.
Tricket är att grädden ska vispas om med handvisp med jämna mellanrum så att det bildas luftbubblor – det är sedan de som bränns vid. Sedan vispas de ned i grädden så att nya luftbubblor skapas och bränns vid.
I det recept vi läste skulle grädden vara inne i ugnen i ca 30 minuter, men vi hade inne vår grädde i hela 60 minuter innan vi tyckte den var lagom. Den ska tjockna till, men det gjorde inte riktigt vår även om den var inne i 60 minuter – så bli inte ledsna över det, den blir magisk ändå. Vi väntade ca 15 minuter innan vi vispade första omgången och sedan vispade vi på nytt hela ugnstiden med max 5 minuters mellanrum.

Vi serverade maten med kokt potatis och, som skrivet ovan, en syrlig sallad. Det blev en grymt bra brytning mot den smöriga kålen och grädden. Så vi rekommenderar verkligen att ni äter salladen till också. Recept på den kommer lite längre ner här i inlägget!

SMÖRBAKAD VITKÅL MED BRÄND GRÄDDE

INGREDIENSER (3-4 portioner):

  • 700 g vitkål
  • Smör (äkta smör, ej bordssmör)
  • Örtsalt
  • Svartpeppar
  • 5 dl vispgrädde
  • ½ citron
  • Potatis, ca 700 g
  • Ev. lingon till servering

GÖR SÅ HÄR:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Häll i 5 dl vispgrädde i en liten ugnssäker form.
  • Lägg in i mitten av ugnen och ha den inne mellan 30-60 minuter, se beskrivning ovan i texten.
  • Häll över den brända grädden i en kastrull och mixa lite med en mixerstav. Smaka av med citronsaft och örtsalt.
  • Skölj vitkålen och skär av roten. Skär vitkålen i 3 eller 4 ”biffar”/klyftor, beroende på hur stora bitar ni vill ha.
  • Lägg vitkålen i en ugnssäker form.
  • Hyvla över smör så att det täcker kålen ordentligt. Salta med örtsalt och peppra.
  • Lägg in i mitten av ugnen och låt kålen bakas tills den är mjuk och fått lite färg, ca 30-40 minuter. Ta dock ut kålen efter halva tiden och lägg på ytterligare ett lager med lika mycket hyvlat smör, örtsalt och svartpeppar igen.
  • Koka potatis i saltat vatten.

SYRLIG GRÖNKÅLSSALLAD

INGREDIENSER (4 portioner)

  • 70 g strimlad grönkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl valnötter
  • 1 syrligt äpple, gärna Ingrid-Marie
  • ½ dl lingon (fryst och tinade går bra)
  • Flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

  • Skölj grönkålen. Häll över olivolja och äppelcidervinäger och ”massera” grönkålen.
  • Hacka valnötter och skär äpplet i mindre bitar.
  • Lägg i äpple, valnötter och lingon i grönkålen. Rör runt och nyp över lite flingsalt.

Vilken pangmiddag! Och dessutom känns den helt rätt för årstiden.
Nu är vi nöjda, mätta och glada!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *