Önskas tips på GODA och SAFTIGA biffar? Det kommer här! Dessa 🌱SHIITAKEBIFFAR🌱 kommer bli en stående rätt hemma hos oss, för jösses vad goda! De går såklart att smaksätta så att de passar tillbehöret och igår valde vi att äta med en nudelsallad, avokado och jordnötssås och smaksatte därför biffarna med chili, gräslök och koriander. Vill man hellre äta med rostad potatis och gräddsås så kan kryddorna bytas ut till timjan, oregano eller liknande. Smidigt och variationsrikt! Stek dem sedan riktigt, riktigt knapriga!
Här nedan kommer receptet.
SHIITAKEBIFFAR
INGREDIENSER (8 biffar = 4 portioner)
300 gram färsk shiitakesvamp
1 stor purjolök
½ msk fryst, hackad chili
1 msk fryst, hackad gräslök
1 msk fryst, hackad koriander
1 msk olivolja
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl riven prästost, eller annan valfri (smakrik) ost
2 uppvispade ägg
2 dl panko
Rapsolja
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
Hacka svampen i mindre bitar, ca 1 x 1 cm.
Skölj, ansa och finhacka purjolöken. Använd hela.
Torrstek svampen i en het stekpanna så den släpper ifrån sig vätska.
Tillsätt sedan olivolja och purjolöken. Salta och peppra och låt fräsa någon minut.
Häll sedan i smaksättningen (chili, gräslök och koriander).
Låt steka 5 minuter och ta sedan av från plattan och ställ åt sidan.
Smält smöret i en kastrull. Strö över mjölet, vispa runt och tillsätt sedan mjölken. Vispa tills det tjocknat (ta av från plattan).
Häll mjölkblandningen i en skål, tillsätt den rivna osten och slutligen svamp- och lökfräset. Smaka ev. av med mer salt och peppar.
Låt smeten stå i kylen i minst 1 h, gärna upp till 2 timmar.
Forma sedan smeten till 8 biffar (ta lite rapsolja på händerna innan).
Vispa upp ägg i en skål och lägg panko i en annan.
Vänd biffarna i ägget och sedan i pankon. Tryck till biffarna lätt så att pankon fastnar ordentligt.
Hetta upp ordentligt med rapsolja i en stekpanna och stek biffarna.
Stek dem ca. 5-10 minuter på varje sida. Låt dem bli riktigt krispiga på ytan, men håll dem också på låg värme så att de blir bra stekta inuti.
NUDELSALLAD
INGREDIENSER (4 portioner):
2 morötter
1 broccoli, inklusive stammen
Rapsolja
Örtsalt
1-2 tsk sesamfrön
Risnudlar till 4 personer
GÖR SÅ HÄR:
Skala och skölj morötterna och skär dem i halvmånar.
Skölj broccolin och skär i mindre bitar, inklusive stammen.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna och woka grönsakerna.
Salta med örtsalt. Tillsätt sesamfrön när grönsakerna fått lite yta och låt steka med tills det är klart.
Häll över i en skål och sätt över aluminiumfolie för att hålla värmen.
Tillaga nudlarna enligt förpackningen.
Blanda samman nudlarna med grönsakerna och sesamfröna.
JORDNÖTSSÅS
INGREDIENSER (4 portioner):
1 dl osötat jordnötssmör
2 msk tamarisoja
2-3 msk limejuice
2 msk rapsolja
½-1 msk finriven ingefära
1½ msk brun farin
1 dl vatten
Ev. flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
Blanda samman alla ingredienser till dressningen.
Smaka av med limen och ingefäran och ta i så mycket ni vill av vardera smak.
Smaka ev. av med flingsalt.
Låt stå kallt till servering.
Så! En komplett och fantastiskt god måltid! Servera gärna med lite avokado och färsk koriander för extra mycket textur och smak.
//Elina & Dennis – #slängdigivego