Det är ingen riktig semester här nere i Spanien utan denna standardrätt som lagas minst 1 ggn per vistelse: 🌱RISOTTO🌱 med sparris, champinjoner och zucchini. Idag fick 🌱GRILLAD FÄRSK MAJS🌱 från marknaden bli tillbehöret! Majsen toppas med ett 🌱KRYDDSMÖR🌱 med hackad chili, koriander och lime. Hur gott? Så, så gott!
Risotto
Ingredienser (4 portioner):
4dl Arborioris
1st stor gul lök
1 klyfta vitlök
olivolja
500g champinjoner
250g grön sparris
½ zucchini
1 liter grönsaksbuljong
3dl vitt vin
100g smör
2dl riven parmesan
Gör så här:
Skär champinjoner och zucchini i små bitar och stek var för sig, lägg sedan åt sidan. Häll i olivolja i en kastrull och hetta upp, lägg sedan i riset, hackad gul lök och vitlök och stek tills riset blir blankt.
Häll sedan i vitvinet och låt koka samman, fyll sen på med grönsaksbuljong lite åt gången och låt koka ihop innan du häller i mer. När risotton börjar få rätt konsistens häller du först i zucchini och champinjoner och låter koka i ca 5 min, sen lägger du i den hackade sparrisen och låter även det koka ihop i 5 minuter, tillsätt mer grönsaksbuljong om det behövs.
Som sista touch lägger du i smöret och parmesan och rör ihop.
Grillad majs
Ingredienser:
4st färska majskolvar
smör
salt
Gör så här:
Riv av all blast på majsen och och koka i saltat vatten ca 10-15min, låt svalna. Lägg sen majskolven i ett stycke folie och klicka på lite smör och salta innan du rullar ihop den. Grilla sen i ca 25min på indirekt värme.
Kryddsmör
Ingredienser:
100g smör
2st färska chili
1dl fint hackad färsk koriander
salt
Gör så här:
Hacka chilin och koriander fint innan du arbetar ihop smöret med kryddorna, salta efter smak.
Servering
Lägg upp risotton och riv över färsk parmesan, ta ur majskolven ur sin folie och bre över kryddsmöret. Toppa sen med lite riven parmesan.
Smaklig måltid!
// Elina och Dennis – #slängdigivego