I helgen har vi tjuvstartat…. julen! Tidigt? Ja! Gott och mysigt och allt sånt där? JA! Vi hade också legitimt skäl då en i familjen arbetar utomlands och bara är hemma lite kort nu. Och jul ska ju firas även om det blir i oktober! Julmatsrecept får väl ändå hållas på några veckor till kanske, men hos oss serverar vi också alltid en fantastiskt god 🌱GRÖNKÅLSPAJ MED VÄSTERBOTTENSOST🌱 och valnötter till julbordet och DET är väl ändå okej att tipsa om för det går (och bör!) ätas så fort grönkålen är i säsong! Förutom pajen så serverades det i vegoväg också göttbullar (mandlar/västerbottenost!
Recept till cirka 8 portioner:
Ingredienser
Pajskal
3 dl siktad dinkelmjöl
125 gram kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
250 g färsk grönkål
2 st röda lökar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 dl riven Västerbottensost
1 dl valnötter
1 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
Mät upp mjöl i en bunke. Hacka smöret i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa.
Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den sedan vila i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Gör fyllningen: Börja med att grovhacka grönkålen (utan stjälk) och koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska.
Finhacka rödlök och fräs tillsammans med grönkålen i stekpanna.
Lägg sedan grönkålsblandningen i pajskalet.
Blanda ägg, mjölk, grädde, salt och peppar med den rivna Västerbottensosten.
Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.
Grovhacka valnötterna och strö dem ovanpå pajen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Låt gärna stå några minuter innan servering så att pajen ”stannar av”.
Hoppas det smakar!
//Elina & Dennis – #slängdigivego
Recept har hängt med i flera år och är från Norrlandsmejerier, se här!