🌱GRÖNKÅLSPAJ🌱

I helgen har vi tjuvstartat…. julen! Tidigt? Ja! Gott och mysigt och allt sånt där? JA! Vi hade också legitimt skäl då en i familjen arbetar utomlands och bara är hemma lite kort nu. Och jul ska ju firas även om det blir i oktober! Julmatsrecept får väl ändå hållas på några veckor till kanske, men hos oss serverar vi också alltid en fantastiskt god 🌱GRÖNKÅLSPAJ MED VÄSTERBOTTENSOST🌱 och valnötter till julbordet och DET är väl ändå okej att tipsa om för det går (och bör!) ätas så fort grönkålen är i säsong! Förutom pajen så serverades det i vegoväg också göttbullar (mandlar/västerbottenost!

 

Recept till cirka 8 portioner:

Ingredienser

Pajskal

3 dl siktad dinkelmjöl

125 gram kylskåpskallt smör

2 msk kallt vatten

Fyllning

250 g färsk grönkål

2 st röda lökar

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

3 dl riven Västerbottensost

1 dl valnötter

1 tsk salt

1 krm peppar

 

Gör så här:

Mät upp mjöl i en bunke. Hacka smöret i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa.

Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den sedan vila i kylen 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Gör fyllningen: Börja med att grovhacka grönkålen (utan stjälk) och koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska.

Finhacka rödlök och fräs tillsammans med grönkålen i stekpanna.

Lägg sedan grönkålsblandningen i pajskalet.

Blanda ägg, mjölk, grädde, salt och peppar med den rivna Västerbottensosten.

Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.

Grovhacka valnötterna och strö dem ovanpå pajen.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Låt gärna stå några minuter innan servering så att pajen ”stannar av”.

 

Hoppas det smakar!

 

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Recept har hängt med i flera år och är från Norrlandsmejerier, se här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *