🍁POTATIS- OCH OSTPLÄTTAR🍁

Tips på familjemiddag! Och höstmiddag! Denna mat blev poppis bland både stora och små här hemma och det gör ju det hela extra kul. 🍁POTATIS- OCH OSTPLÄTTAR🍁, gräddstuvad grönkål med västerbottensost, smörstekta kantareller och lingon. GOTT!

Vi hade tänkt steka shiitake riktigt krispigt och servera till, men istället fick vi en påse nyplockade kantareller av grannen och jösses vad tacksamt.

POTATIS- OCH OSTPLÄTTAR

INGREDIENSER (15-18 plättar, 5-6 portioner):

  • 1 kg potatis (gärna mjölig)
  • 25 g smör + smör att steka i
  • 100 g prästost i kuber (eller annan god lagrad ost, t.ex. västerbottensost, cheddarost…)
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • Örtsalt
  • Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  • Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och ånga av.
  • Mosa potatisen med en potatisstomp, rör i smör och låt sedan svalna utan lock.
  • Det går givetvis också bra att använda sig av ”gårdagens” överblivna kokta potatis = minska matsvinnet!
  • När potatisen svalnat: lägg i ostkuberna, knäck i äggen, rör i vetemjöl och rör sedan snabbt ihop allt till en smet.
  • Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Gör plättar av smeten, drygt 1,5 cm i höjd.
  • Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna.
  • Stek plättarna i omgångar tills de får fin, krispig yta. Några minuter per sida.
  • Servera med gräddstuvad grönkål (se recept nedan), smörstekta kantareller (minst 50 g färska kantareller per person – stekta i mycket smör, med salt och svartpeppar) samt lingon.

GRÄDDSTUVAD GRÖNKÅL MED VÄSTERBOTTENSOST

INGREDIENSER (3-4 portioner):

  • 200 g grönkål
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 50 g riven västerbottensost
  • Örtsalt
  • Smör att steka i

GÖR SÅ HÄR:

  • Skölj grönkålen och skär bort bladen från stjälkarna.
  • Dela bladen i mindre bitar. Spara stjälkarna, i kylen eller frys in i bitar. Använd dem sedan i wok, omelett eller soppa. Släng ej!
  • Hetta upp smör i en stekpanna.
  • Stek grönkålen på medelvärme med örtsalt någon minut. Den ska inte ”få färg” utan bara bli klarare.
  • Tillsätt grädden och låt koka upp och sedan småputtra på låg värme tills den mesta grädden kokat in, ca 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  • Ta av grönkålen från plattan och lägg i en skål. Tillsätt den rivna osten och rör om. Servera direkt.

Detta blev toppengott och kommer göras igen och igen. Särskilt plättarna! Perfekt att variera med olika kryddor och sedan också variera vad som serveras till. Så blir det nya rätter av samma rätt. Bra grej!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *