🍅TOMATRISOTTO🍅

Vi älskar att variera våra favoriträtter efter vad som finns hemma. Här blev det en 🍅TOMATRISOTTO🍅 som vi lyxade till med bruschetta-topping, dvs finhackad tomat, finhackad rödlök, basilika, olivolja, flingsalt, svartpeppar och smulade vitlökskrutonger. Vi åt den själva som lite guldkant på vardagen, men den funkar verkligen som en riktigt bra bjudrätt! Smidig att göra till många med andra ord, och väldigt god.

Att ha bruschetta-topping på kändes som världens bästa idé och höjde rätten grymt mycket, så gör gärna den till för att få till den rätta smaken och ett härligt krisp. Just till risotto är det ett stort tips att bryta av med en krispig topping till den annars så mjuka rätten. Finfin kombo som sätter djup!

TOMATRISOTTO

INGREDIENSER (4-5 portioner):

  • 2 msk olivolja (vi hade hälften vanlig och hälften med citronsmak, men det funkar med enbart vanlig)
  • 2 små gula lökar
  • 1,5 klyfta vitlök
  • 4 dl arborioris
  • 3 dl torrt, vitt vin
  • 7 dl grönsaksbuljong (7 dl kokat vatten + 1,5 msk grönsaksbuljong)
  • 150 g körsbärstomater
  • 50 g smör
  • 2,5 dl riven parmesan (+ gärna mer till servering)
  • Örtsalt
  • Svartpeppar
  • Ev. citronsaft/zest (behövs inte om man använder olivolja med citronsmak)

BRUSCHETTATOPPING:

  • 200 g finhackade coktailtomater
  • 2 små finhackade rödlök
  • 1 kruka finhackad basilika (spara ev. något blad till garnering)
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • (Kallpressad) olivolja
  • Vitlökskrutonger: 2-3 skivor vitt bröd, olivolja, flingsalt, 2 pressade vitlöksklyftor)

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med toppingen.
  • Gör krutonger. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bröden i kuber, ca 1*1 cm.
  • Lägg brödkuberna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och pressad vitlök. Blanda samman.
  • Rosta mitt i ugnen ca 10-20 minuter, ha koll och rör om ca var tredje minut så de ej bränns.
  • Blanda samman finhackad tomat, rödlök, basilika och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå kallt.
  • Gör risotton.
  • Hetta upp olivolja i en vid kastrull. Fräs riven vitlök och hackad lök någon minut på mellanvärme – det får inte brännas vid.
  • I med riset och låt det fräsa med så att det blir genomskinligt.
  • Slå över vinet och låt koka in.
  • Slå över grönsaksbuljongen ungefär 1 dl i taget och rör om med jämna mellanrum. Ha på låg värme/mellanvärme. Slå över mer buljong när det börjar koka in – det får inte vara tomt på vätska.
  • När all buljong är islagen – lägg i hackade körsbärstomater. Rör om och låt buljongen koka in så att riset blir klart (det ska ha en liten kärna kvar, men inte vara hård).
  • Ta av från platten och rör i smöret och parmesanen.
  • Smaka av med örtsalt och svartpeppar och ev. citronsaft (och/eller zest) om det önskas, börja med ½ citron.
  • Lägg upp risotton i djupa tallrikar.
  • Hacka brödkrutongerna i något mindre bitar och fördela det tillsammans med resterande av bruschetta-toppingen. Garnera med basilikablad och riv gärna över mer parmesan.

Mums tycker vi! Detta kommer vi absolut göra igen…!

Prova gärna!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *