Vilken paj smakar godare än alla pussar i världen? Denna – i alla fall enligt 6-åringen hemma. Vi tar det som ett GOTT betyg! Det är 🌱OST-, SVAMP- & GRÖNKÅLSPAJ🌱. Smarrig höstmat för hela familjen!
Vi tog de sista kantarellerna vi hade hemma, men det blir ju bara godare ju mer svamp man har – så var inte blyga om ni känner för att ta mer kantareller. Det går också bra att byta ut kantarellerna mot champinjoner om det passar bättre. Eller utesluta kantarellerna helt och hållet om man inte tycker om svamp.
Det går också att välja valfritt favoritrecept på pajdeg att använda sig av. Eller köpa filodeg och göra en filodegspaj. Men har man inget favoritrecept på pajdeg så funkar nedan recept utmärkt!
OST- SVAMP- & GRÖNKÅLSPAJ
INGREDIENSER (5-6 portioner):
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl (byt ev. ut 1 dl vetemjöl mot dinkelmjöl eller grahamsmjöl)
- 150 g smör
- 2 msk kallt vatten
- 3/4 tsk salt
Fyllning:
- Minst 130 g rensade, färska kantareller – gärna mer (går att utesluta eller byta ut mot champinjoner)
- Smör att steka i
- 100 g grönkål utan stjälk
- 2 ägg
- 2 dl valfri grädde/mjölk
- 200 g riven Västerbottensost – eller annan god lagrad ost, t.ex. prästost eller cheddarost
- Salt
- Peppar
- Grönkål till servering
- ½ citron till servering
- Olivolja till servering
- Cocktailtomater till servering, gärna i olika färger
- Ev. färsk timjan till garnering
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med pajdegen. Arbeta ihop mjöl, salt och smör (tärnat). Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Gör degen till en boll och linda in i plastfolie. Låt vila i kylen ca 15-20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tryck sedan ut pajdegen i en pajform, nagga degen med gaffel.
- Täck gärna kanterna på pajdegen med grillfolie.
- Förgrädda sedan pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
- Torrstek kantarellerna i en het stekpanna. När vätskan ångats ut – i med en rejäl klick smör.
- Strimla grönkålsbladen (släng dock inte stjälken utan hacka upp och använd i soppa, wok eller omelett!) och lägg i dem i pannan med svampen.
- Salta och peppra.
- Ta av från plattan och lägg kantarellerna och grönkålen i pajskalet.
- Vispa sedan ihop äggen tillsammans med grädden/mjölken lite lätt med en gaffel. Salta och peppra.
- Riv i västerbottensosten och rör om. Lägg ägg/mjölk/ostblandningen över svampen/grönkålen.
- Grädda i mitten av ugnen mellan 25-30 minuter, tills pajen stannat av och fått fin färg.
- Ta ut och låt vila 10 minuter innan servering.
- Garnera eventuellt med färsk timjan.
- Servera gärna med färsk, strimlad grönkål ”masserat” med citronsaft, olivolja och lite flingsalt. Samt cocktailtomater.
Paj är ju en väldigt trevlig rätt! Och vi gillar att äta den precis så här – ihop med en god sallad! Sen tackar vi heller aldrig nej till bröd, så varför inte också server det med ett gott och luftigt bröd? Mums!
Vi önskar er alla en fin vecka!
//Elina & Dennis – #slängdigivego