🌱JORDÄRTSKOCKSSOPPA🌱

🌱JORDÄRTSKOCKSSOPPA🌱 med jordärtskockschips och krispig shiitake.

Det har börjat blåsa ”kallt” i Göteborg och kvällens söndagsmys blev en ljuvligt god soppa!

Ingredienser för 4p (ungefär):

Olivolja

Smör

2st schalottenlök

500g jordärtskockor

2st små potatis

5-6dl grönsaksbuljong

1,5-2dl gott vitt vin

1dl grädde

Citron

Parmesan

1-2dl créme fraiche

Färsk gräslök

Svartpeppar och örtsalt

 

Gör såhär:

Fräs schalottenlök i olivolja och smör tills den blir glansig.

I med skalade, delade jordärtskockor och potatisarna.

Stek med och häll sen i grönsaksbuljongen. Koka tills det blir mjukt.

Stavmixa till önskad konstisens och häll i det goda vita vinet och grädden. Låt småkoka 5 min.

Sen är det fritt fram att ta i vad en vill! Vi hade i saft från 1/3 citron, en skvätt champagnevinäger, mängder med riven parmesan, créme fraiche, färsk gräslök, svartpeppar och örtsalt. Sen är toppingen pricket över i:et – dels jordärtskockschips (gjorda i ugn med olivolja, sen flingsalt efteråt) och shiitakesvamp som delas i tunna skivor och görs krispig i ugn, även här med olivolja och flingsalt. Vi stekte på shiitaken igen i stekpanna precis innan servering också för att dubbla krispigheten! Sen på med mer klippt gräslök och dill. Och kanske lite mer riven parmesan på det? 🌱

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *