🌱JORDÄRTSKOCKSSOPPA🌱 med jordärtskockschips och krispig shiitake.
Det har börjat blåsa ”kallt” i Göteborg och kvällens söndagsmys blev en ljuvligt god soppa!
Ingredienser för 4p (ungefär):
Olivolja
Smör
2st schalottenlök
500g jordärtskockor
2st små potatis
5-6dl grönsaksbuljong
1,5-2dl gott vitt vin
1dl grädde
Citron
Parmesan
1-2dl créme fraiche
Färsk gräslök
Svartpeppar och örtsalt
Gör såhär:
Fräs schalottenlök i olivolja och smör tills den blir glansig.
I med skalade, delade jordärtskockor och potatisarna.
Stek med och häll sen i grönsaksbuljongen. Koka tills det blir mjukt.
Stavmixa till önskad konstisens och häll i det goda vita vinet och grädden. Låt småkoka 5 min.
Sen är det fritt fram att ta i vad en vill! Vi hade i saft från 1/3 citron, en skvätt champagnevinäger, mängder med riven parmesan, créme fraiche, färsk gräslök, svartpeppar och örtsalt. Sen är toppingen pricket över i:et – dels jordärtskockschips (gjorda i ugn med olivolja, sen flingsalt efteråt) och shiitakesvamp som delas i tunna skivor och görs krispig i ugn, även här med olivolja och flingsalt. Vi stekte på shiitaken igen i stekpanna precis innan servering också för att dubbla krispigheten! Sen på med mer klippt gräslök och dill. Och kanske lite mer riven parmesan på det? 🌱