💛JORDÄRTSKOCKSSOPPA💛

JORDÄRTSKOCKSSOPPA 💛 Finns inte många vinterdagar som vi inte går runt och tänker på nästa gång vi ska få äta jordärtskockssoppa! Mmmm. Så gott är det. Vi har lagat oss fram till ett recept vi älskar och vi viker sällan (aldrig?) av från det. Sen blir toppingen olika! Här toppar vi med friterad svartrot, friterad grönkål, dill, parmesan och dillolja. Magiskt! Annat som är gott att toppa med: hårt stekt shiitake, jordärtskockschips och gräslök. Eller vitlöksstekta champinjoner med en parmesan- och ramslökskräm plus ramslöksolja. NOM på alltihop!
Soppan då? HÄR kommer receptet, för fyra personer:

  • Olivolja
  • Smör
  • 2st schalottenlökar
  • 500g jordärtskockor
  • 2st små potatis
  • 5-6dl grönsaksbuljong – varm
  • 2dl torrt vitt vin
  • 1dl vispgrädde
  • Citron, saften
  • 1,5 dl finriven parmesan
  • 1-2dl créme fraiche
  • Svartpeppar och örtsalt

Fräs schalottenlök i olivolja och smör i en kastrull tills den blir glansig. Skala och dela jordärtskockor och potatis till mindre bitar, ca 2*2 cm. Lägg dem i kastrullen och stek en liten stund. Slå på vinet och låt koka in 5 minuter. Häll i grönsaksbuljongen (5 dl, spara 1 dl att spä ut med om det behövs). Koka tills skockor och potatis är mjuka. Stavmixa till önskad konstisens och häll i grädden. Koka upp och låt småkoka 5 min. Rör nu i parmesan och 1 dl créme fraîche. Späd ev ut med den sista buljongen om det önskas för konsistens. Smaka nu av med saft från citron (ca 1/2) och ev mer créme fraîche, örtsalt och svartpeppar (om man vill).
TOPPA med goda saker! Ät!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *