🧀FRITERADE ÄDELOSTBOLLAR🧀

🧀FRITERADE ÄDELOSTBOLLAR🧀 – vilken otrolig smakbomb vi fick till igår till fredagsmiddag. Vi åt liksom friterad ost, med tillbehör. Inget mer! Eller jo, chips till efterrätt. Den friterade osten fick sällskap av timjan- & limehonung, björnbär och ruccola. SÅ FANTASTISKT GOTT! Vi mixade ner bröd som vi hade i frysen och använde som panering, men det går lika bra att använda sig av panko eller ströbröd. Vi har tidigare friterat getostbollar, och vi älskar dem – så när vi nu fick hem både mild ädelost och timjan i senaste boxen från Smakbox så var det givet att vi ville prova att göra ädeolstbollar istället!

Bästa sättet att äta bollarna på är att först bita av en bit precis som den är… MMMM. Och på resterna del först ringla över honungen, sen på med ett björnbär, lite ruccola. Och ÄT! Gifter sig något otroligt!

När vi äter getostbollarna (vilket ni hittar recept på HÄR), så äter vi dem helst med samma honung och ruccola, men sedan med tunt hyvlat äpple, blåbär och picklade rödlökshalvor. Gott? JA!

Vi hade som sagt lite bröd i frysen (rostbröd nomnom) och så här i flyttider kör vi frysrens så gott vi kan så vi tinade dem och mixade ner dem till brödsmul att panera bollarna i.

Nu till receptet!

FRITERADE ÄDELOSTBOLLAR

INGREDIENSER (10-12 st, dvs ca 4 förrättsportioner):

  • 140 g mild ädelost, t.ex. Kvibille mild
  • 1 dl cream cheese, t.ex. philadelphiaost
  • 1-2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • Panko, ströbröd eller mixat brödsmul till panering
  • Olja (rapsolja/frityrolja) – ca 1 l

GÖR SÅ HÄR:

  • Riv ädelosten på ett rivjärn.
  • Blanda ihop det med cream cheese.
  • Rulla ihop dem till bollar, ca 10-12 st.
  • Lägg bollarna på en tallrik täckt med plastfolie och låt dem ligga i kylen i minst 30 minuter.
  • Rulla bollarna i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sedan panko/ströbröd/mixat brödsmul. Rulla dem sedan en ytterligare gång i uppvispat ägg och sedan panko/ströbröd/mixat brödsmul. Fyll gärna på med det du vill panera i lite pö om pö då det annars lätt ”geggar ihop sig” tack vare ägget och blir svårt att rulla i.
  • Hetta upp oljan till 170 grader (i kastrull eller fritös). Mängden olja beror på hur stor/vid kastrullen är. Se till så att det hälls i så pass mycket att det kommer täcka bollarna som ska friteras.
  • Fritera bollarna i omgångar i oljan, ca 2-3 minuter vardera. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
  • Servera med timjanhonung (se recept nedan), ruccola och björnbär.

INGREDIENSER TIMJANHONUNG:

  • Färsk timjan, några kvistar
  • Flytande honung, ca 2 msk
  • Lime, ca 1/2

GÖR SÅ HÄR:

  • Repa timjan och hacka den väl. Det räcker med några kvistar.
  • Lägg timjan i en liten skål och häll i flytande honung, ca 2 msk.
  • Blanda och smaka av med saft från ca ½ lime

Åh! Vi önskar VERKLIGEN att ni vill prova det här. Hoppas hoppas! Och dela gärna med er kring vad ni tyckte.

Ha en fin lördag nu, önskar er alla en GOD matdag!
/Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *