Snabbmat när det är som bäst – 🌱FRIED RICE🌱 på överblivet ris och valfria grönsaker och örter. Ta vad som finns i kyl, frys och skafferi. En supersnabblagad måltid där det inte finns något rätt eller fel helt enkelt! Här har vi i morot, rödlök, sojabönor, majs, chili, lime, bladspenat, tamarisoja, koriander och gräslök. Plus ris och de obligatoriska äggen. Sedan toppade vi med rostad lök och färdigblandad srirachamajonnäs. Trots att vi älskar att stå i köket, både länge och ofta, så är det väldans praktiskt att ha såna här vardagsrätter att ta till när tiden är knapp. Det spar tid utan att för den sakens skull spara in på smaken och det gillar vi!
FRIED RICE
INGREDIENSER (2 portioner):
Rapsolja
2 portioner kokt ris
1 morot
1 tsk fryst, hackad chili
¾ dl sojabönor, frysta men upptinade
1 liten rödlök
1 liten burk majs
0,5 msk tamarisoja + 1 tsk
1 lime, saften
Fryst, hackad koriander
Fryst, hackad gräslök
40 g färsk bladspenat, hackad
3 ägg
Rostad lök och srirachamajonnäs till servering
GÖR SÅ HÄR:
Skala en morot och hacka den i små kuber.
Stek morot och chilin i rapsolja några minuter.
Lägg i sojabönorna och hackad rödlök. Krydda med örtsalt.
Tillsätt 1 liten burk konserverad (avrunnen) majs och 0,5 msk tamarisoja.
Blanda runt och låt steka 1 minut.
Tillsätt det kokta riset och fryst gräslök+koriander (cirka 2 tsk av vardera) tillsammans med saften från en pressad lime.
Stek ihop ytterligare 3-4 minuter innan den hackade bladspenaten vänds ned i stekpannan.
Gör tre hål bland risblandningen och knäck i 1 ägg i vardera hål.
Stek på medelvärme och låt äggen stelna något innan du rör runt i dem. De ska ha fått stelna något i botten, men fortfarande vara lösa på ytan. Rör runt i äggen och rör sedan runt äggen i hela pannan tillsammans med resten av risblandningen.
Tillsätt 1 tsk tamarisoja. Rör runt snabbt och servera sedan med rostad lök och srirachamajonnäs.
Perfekt maträtt att göra när man råkat koka lite extra ris dagen innan och/eller vill ha lite kylskåpsrens. Givetvis går det bra att lägga i lite vad som i grönsaksväg. Ta det du tycker om och smaka av längs med vägen!
//Elina & Dennis – #slängdigivego