🌱FALAFELWRAP🌱

Vi älskar färgglatt! Och ännu mer en färgglad 🌱FALAFELWRAP🌱! Falafeln paneras i sesamfrön innan den friteras för det tycker vi är gott. Här har vi också gjort en RIKTIGT god sötpotatiskräm med bland annat chili och vitt vin i, friterat överbliven kall potatis och lagt i libabröd ihop med avokado, rödlök, smulad fetaost, bladspenat och koriander. En grym kombo ihop med falafeln. Nom nom.

FALAFELWRAP

INGREDIENSER (25 st falafel):

6 dl kikärtor, kokta
3 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 ägg
2 msk citronsaft
1,5 dl finhackad färsk koriander
1 msk malen spiskummin
1-2 tsk malen koriander efter smak
Salt
0,5 dl vetemjöl
1 färsk chili, eller motsvarande mängd fryst, hackad chili
Sesamfrön att panera i, ca 2-3 dl
Neutral olja att fritera i, ca 1 liter
Sötpotatiskräm (se nedan)
Två kallnade potatisar + maizenamjöl
Libabröd
Fetaost
Babyspenat
Rödlök
Mer färsk koriander
Avokado

GÖR SÅ HÄR:

Mixa alla ingredienser till falafeln i en matberedare (kikärtor, vitlök, gul lök, ägg, citronsaft, färsk koriander, spiskummin, malen koriander, salt, vetemjöl och chili).
Låt smeten stå i kylen i minst 1 h.
Ta lite neutral olja på händerna och rulla till runda falafel, ca. 25 stycken.
Panera dem i sesamfrön.
Fritera falafeln i 180 graders het neutral olja, tills den får gyllenbrun färg.
Ta upp falafeln med hålslev och lägg på hushållspapper.
Ta de kallna potatisarna, dela dem i mindre bitar – vänd dem i maizenamjöl och fritera dem snabbt i den heta oljan. Ta upp med hålslev, lägg på hushållspapper och nyp över flingsalt.
Fyll libabröden med sötpotatiskräm (se recept nedan), friterad potatis, friterad falafel, bladspenat, avokado, rödlök, fetaost och färsk koriander.

SÖTPOTATISKRÄM


INGREDIENSER (2 portioner):

Receptet är med inspiration från Allt om Mat

Knappt 300 g sötpotatis
2 vitlöksklyftor
2 msk vitt vin
Fryst röd chili, ca 0,5 tsk
3 msk smör
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅ HÄR:
Skala och skiva sötpotatis och vitlök.
Koka upp lättsaltat vatten och låt sötpotatis och vitlök kokas mjuka.
Häll av vattnet och mixa samman till en slät kräm ihop med övriga ingredienser.
Smaka av mängden chili, svartpeppar och flingsalt.

Hoppas ni haft en härlig helg med vila, sol och GOD mat!!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *