Lasagne är aldrig roligt att fota – men desto roligare att ÄTA och det är det viktigaste! Här är vår 🌱FAVORITLASAGNE🌱 – smakrik, mättande och fullproppad med grönsaker. Ett lager görs med broccoli, morot och paprika. Det andra lagret är spenat och keso och sedan toppas kalaset med tomatsås, riven ost och fetaost. Vi serverar gärna lasagnen med friterad bladspenat, syrad morot och rostade pumpakärnor. Men vilket tillbehör som helst går bra såklart. Men det får gärna vara grönsaker… Och pumpakärnor…. Det blir ju så gott!
Lasagnen tar lite tid, är man ensam kock tar det kanske 1,5 timme, inklusive tiden i ugnen.
Är man två (eller fler) som hjälps åt så kan flera moment göras samtidigt och då blir det klart på dryga timmen.
Här kommer recepten!
FAVORIT(GRÖNSAKS)LASAGNE
INGREDIENSER (6-8 portioner):
300 g lasagneplattor (vi hade torkade lasagneplattor men färska går givetvis lika bra)
3 dl riven ost
150 g fetaost
1 gul paprika
1 broccolistånd, 250 gram, inklusive stjälken
4 små morötter eller 2 stora morötter
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta (+ 3 vitlöksklyftor till tomatsåsen)
1 msk fryst, hackad gräslök
Örtsalt, svartpeppar
500 g fryst, hackad spenat
500 g Keso
Tomatsås:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 burkar konserverade plommontomater, á 400 g
1-2 tsk champagnevinäger (går att byta ut mot valfri vinäger: vitvins-, rödvins-, balsamvinäger)
1 nypa socker
Örtsalt, svartpeppar, chiliflakes
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att tina den frysta spenaten. Behöver eventuellt göras i micron. När den blivit mjuk: Krama ur så mycket vatten det går.
Blanda spenaten med keson, salta och peppra. Låt stå i kyl.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj grönsakerna och skär dem i stavar (se bild nedan på första lagret i lasagnen). Använd även stjälken på broccolin!
Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Fräs paprika, morot och broccoli tillsammans med 1 riven vitlöksklyfta.
Tillsätt fryst, hackad gräslök, salta och peppra. Stek 5-10 minuter sammanlagt på medelvärme så det får lite färg och börjar mjukna.
Gör tomatsåsen: Hacka gul lök. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs lök och riven vitlök på medelvärme så att löken blir glansig.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med 30 sekunder.
Häll i 2 burkar konserverade plommontomater, champagnevinäger och socker. Låt koka upp och puttra i 5 minuter.
Smaka av med örtsalt, svartpeppar och ev. chiliflakes.
Dela sönder tomaterna lite, men låt det vara lite ”chunky”.
Ta fram en ugnssäker form, ca 25*35 cm.
Börja med att lägga ett tunt lager av tomatsåsen i ugnsformen.
Lägg på ett lager med lasagneplattor. Det ska täcka hela formen.
Häll på alla grönsaker, sprid ut dem i formen.
Lägg på ytterligare ett lager lasagneplattor som täcker formen.
Lägg på all spenat- och kesoröra, bred ut.
Lägg på ett sista lager lasagneplattor som täcker formen.
Häll över tomatsås – OBS! häll inte över mer än nödvändigt – detta för att lasagnen inte ska bli ”vattnig”. Det ska dock täcka hela lasagnen. Ta gärna de mer ”chunky” bitarna.
Blir det tomatsås över (för oss blev det ca. 2 dl över) – spara det och använd som bas till något annat: tomatsoppa, tomatsås, linsgryta, sojafärssås etc.
Sprid över all riven ost och smula slutligen över fetaosten.
Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter (läs tiden för lasagneplattorna på paketet). Ta ut och känn med en sticka så att pastan är färdig.
OBS! Efter 20-25 minuter kan det vara en god idé att se till lasagnen och eventuellt täcka den med aluminiumfolie så att ovansidan inte bränns.
Servera med valfria grönsaker och eventuellt rostade pumpakärnor (rosta pumpakärnor i en het stekpanna med lite rapsolja och flingsalt. Låt rinna av på hushållspapper).
Recept på syrad morot och friterad spenat kommer nedan.
SYRAD MOROT
INGREDIENSER (ca 3 dl):
1 ½ dl vatten
½ dl ättikssprit (12%)
½ dl strösocker
250 g morötter
GÖR SÅ HÄR:
Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt svalna.
Skala morötterna och hyvla dem på längden. Använd potatisskalare, mandolin eller osthyvel.
Lägg morötterna i en ren glasburk, häll över lagen, blanda runt och låt stå i kyl i minst 20 minuter.
FRITERAD BLADSPENAT
INGREDIENSER (4 portioner):
30 spenatblad
Rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
Hetta upp 2 cm olja i en stekpanna. Oljan ska vara 170-180 grader.
Fritera spenatbladen i cirka 30 sekunder.
Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Tack för att ni tittar in här!
Nu hoppas vi att ni gillar lasagnen lika mycket som vi gör!
//Elina & Dennis – #slängdigivego