🌱SVAMPGALETTER🌱

Tvårätters på en torsdag! Vilken lyx – vare sig det är alla hjärtans dag eller inte så är det fint att kunna bjuda någon man tycker om (och framför allt sig själv!) på god mat mitt i veckan. Hos oss blev det 🌱GALETTER MED SVAMPSTUVNING🌱. Receptet är inspirerat från ”Allt om mat” men utan skinka och tillägg av lite annat gott istället, så som mer ost, citronzest och tryffelolja! Vi är svaga för sånt här alltså. Sånt med svamp och ost och örter och som ska gratineras….. Till efterrätt blev det vår favorit, men den får dyka upp en annan dag. Hoppas ni haft en fin dag!

GALETTER

INGREDIENSER (4 stycken = 2-4 portioner beroende på hur hungrig man är, de är ganska mäktiga):

2,5 dl bovetemjöl
1 tsk salt
3 dl vatten
1 ägg
2 msk smör

SVAMPSTUVNING

INGREDIENSER

250-300 g svamp – vi valde skogschampinjoner, men det går att blanda med t.ex. kantareller eller karljohan
1/3 purjolök, skivad
1 schalottenlök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 kruka (blad)persilja
1 msk kantarellfond
Svartpeppar
Örtsalt
1 citron, zesten
1,5 dl riven ost
Tryffelolja till servering

GÖR SÅ HÄR:

Vispa ihop bovetemjöl, salt, vatten och ägg i en bunke till en klumpfri smet. Låt smeten vila i kylen i ca 1 h.
Vispa upp galettesmeten och smält ½ msk smör i en stekpanna med låga kanter. Häll i lite smet och vicka på pannan så att smeten fördelas jämt över stekpannan.
Ha plattan på medelvärme och stek tills den fått gyllenbrun färg och stelnat. Vänd och stek undersidan.
Stjälp upp på ett bakplåtspapper och fortsätt stek tills smeten tar slut.

Sätt ugnen på 175 grader och gör sedan svampstuvningen:
Ansa svampen och dela den till lagom storlek. Stek svampen i en torr stekpanna/gryta så att vätskan dunstar bort.
Tillsätt smör och fräs svampen i 2 minuter. Häll i skivad purjolök, hackad schalottenlök och riven vitlök. Fräs ytterligare 2 minuter.
Pudra mjölet över svampblandning och rör om väl.
Tillsätt vatten och crème fraiche och sjud på svag värme så att vätskan reduceras och blir till en krämig konsistens.
Hacka persiljan, 3/4 kruka (spara resten till garnering). Blanda ned hackad persilja, fond och svartpeppar. Blanda runt.
Skölj citronen i ljummet vatten. Riv zesten och blanda ned zest från ½ citron samt ½ dl av den rivna osten.
Smaka av med salt.

Fördela stuvningen på galetterna och vik ihop dem så att de får formen av en halvmåne.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och strö över den rivna osten.
Gratinera mitt i ugnen i cirka 10 minuter så att osten får fin färg, eventuellt med grillfunktion.
Vid servering: klipp över lite mer bladpersilja och riv försiktigt över lite mer citronzest.
OCH viktigt: droppa över tryffelolja!
Servera med en stor och god sallad!

Gott, GOTT, GOOOTT tyckte vi! Hoppas ni håller med!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *