🥣BLOMKÅLSSOPPA🥣

Tillbaka i ett regnruskigt Göteborg. Då vill vi ha soppa! Det fick bli en 🥣BLOMKÅLSSOPPA🥣 med syrad grädde som toppas med äpple, dill och brynt smör med soja (!). Blanda ihop allt lite tjusigt så smöret smetas ut och ojojoj så gott! Vi fick hem den syrade grädden i senaste smakbox och frågan är VARFÖR vi inte använt det innan? Så himla gott och smidigt – kommer garanterat bli fler recept med syrad grädde framöver.

Det är så roligt att prova livsmedel som vi annars inte vetat om – eller som i detta fallet – inte fått tummen ur att prova även att vi många gånger tänkt tanken. Vi har ju, som kanske märks i våra recept, en stor kärlek till syrliga ingredienser. Vi använder nästan alltid citron och/eller någon form av vinäger då vi tycker att syran lyfter så många rätter. I detta recept använde vi dock betydligt mindre citronsaft än vi brukar just tack vare att vi hade i syrad grädde istället för ”vanlig grädde”. Supersmidigt tycker vi!

Här kommer receptet!

BLOMKÅLSSOPPA MED SYRAD GRÄDDE

INGREDIENSER (6 portioner):

  • Olivolja
  • 800 g blomkål, inklusive stam och blast
  • ca 225 g potatis (2-3 stycken)
  • 2 små gula lökar eller 1 stor
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 1-1,5 liter vatten
  • 2-3 msk grönsaksbuljong eller 2-3 grönskasbuljongstärningar
  • ½ citron
  • 3 dl syrad vispgrädde
  • 1 kruka färsk dill, ca 15 gram
  • 1-2 syrliga äpplen, gärna svenska Ingrid-Marie
  • 75 g smör
  • 1 ½ tsk soja
  • Bröd

GÖR SÅ HÄR:

  • Skölj blomkålen. Skär bort roten, men använd allt annat (buketter, stam, blast). Skär mindre buketter, dela stammen i bitar och dela ev. blasten.
  • Skölj och skala potatisen. Skär dem i mindre bitar.
  • Dela löken i klyftor och skär vitlöken i skivor.
  • Hetta upp olivoljan i en vid kastrull.
  • Lägg i lök och vitlök och fräs på medelvärme ca 30 sek. Det får inte brännas.
  • Lägg i potatisen och all blomkål och låt fräsa med 1 minut. Rör runt under tiden.
  • Fyll på med vatten så att det precis täcker, mellan 1-1,5 liter. Vi använde 1,3 liter vatten.
  • Tillsätt buljong, börja med 2,5 msk och tillsätt mer om det önskas vid avsmakning.
  • Koka upp och låt koka under lock på mellanvärme tills allt är mjukt, det tar ca 10 minuter.
  • Ta av kastrullen från plattan och mixa allt med en stavmixer – eller häll över i en matberedare och mixa och häll sedan tillbaka i kastrullen.
  • Ställ tillbaka kastrullen på plattan och pressa ut saften ur ½ citron.
  • Tillsätt 3 dl syrad grädde och låt koka upp.
  • Hacka dillen – spara dock någon kvist till garnering. Häll i dillen i soppan och smaka sedan av med örtsalt och/eller mer grönsaksbuljong.
  • Skölj och hacka upp äpplet/äpplena smått.
  • Hetta upp smöret i en liten kastrull med tjock botten. Låt smöret brynas och ta sedan av från plattan. Häll i sojan i smöret och rör om.
  • Fördela soppan i skålar och toppa med hackat äpple, dill och brynt smör. Och snåla INTE med smöret. Det tillför mycket smak!
  • Ät slutligen soppan med god aptit och några skivor gott bröd.

Det är nästan så man hoppas på mer ruskväder så att suget efter soppa håller i sig.
Det finns så otroligt mycket goda soppor och det är alltid lika variationsrikt. Här hos oss finner ni även våra recept på jordärtskockssoppa, gulaschsoppa, ärtsoppa, rotfruktssoppa, trattkantarellsoppa, spenat-/grönkålssoppa. Det är bara att skriva in namnet på valfri soppa i sökfältet för att komma till respektive recept.

Smaklig spis!

/Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *