Här kommer recept på en trogen följeslagare hos oss – framför allt när det kommer till dressingen, nämligen 🌱ÄGGSALLAD MED SYRLIG SENAPSDRESSING🌱 Själva salladen varierar vi från gång till gång men vi brukar ha en bas på quinoa, kokt ägg, ruccola, ugnsrostad blomkål och rostade pumpakärnor. Denna gång byttes blomkålen ut mot potatis och morot som vänts i parmesan och persilja. Pumpakärnorna i sin tur byttes ut mot rostade mandlar. Vi toppade sedan med rödbetschips och – såklart – dressingen! Den görs av grovkornig senap, äppelcidervinäger, citron och olivolja. Mums!
ÄGGSALLAD 3- 4 portioner
INGREDIENSER:
Potatis, 6 stycken medelstora
Morot, 2 stycken
Olivolja
Flingsalt
Ägg (1,5 till 2 ägg per person)
Riven parmesan, ca 50-70 gram
Quinoa för 4 personer, kokt i grönsaksbuljong
50 gram mandlar
Ruccolasallad
Hackad persilja, fryst eller färsk
Rödbetschips, se recept (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225 grader
Skrubba potatisen (skala om det behövs) och skiva den i mindre bitar.
Tvätta och skala morötterna och skiva i tunnare längder.
Lägg potatis och morot i en ugnsplåt och ringla över rikligt med olivolja.
Rosta dem i ugn i cirka 30-40 minuter – rör inte om förrän efter åtminstone halva tiden har gått. Ta ut dem och vänd dem i riven parmesan, persilja och flingsalt.
Gör samtidigt iordning rödbetschipsen – vi hade det så smidigt att vi redan hade förberett tunna, hyvlad skivor i en matlåda med vatten i kylen. Detta gjorde att detta moment gick väldigt fort! Tips, tips! Annars kan det vara en idé att utesluta rödbetschipsen om man önskar att maten ska vara snabblagad…
Koka quinoa enligt förpackningen (men byt gärna ut salt mot grönsaksbuljong). Ställ åt sidan.
Koka ägg så att de blir lagom löskokta (det är ju dock en smaksak)
Hacka mandlarna och rosta dem i en stekpanna med olivolja och flingsalt tills de fått fin färg.
SYRLIG SENAPSDRESSING
INGREDIENSER:
1 msk grovkornig senap
1 msk äppelcidervinäger
Saft från 1/2 citron
Olivolja (börja med 1 msk och smaka av med mer)
GÖR SÅ HÄR:
Måtten är cirkamått, så börja eventuellt med mindre och smaka av och ha i mer. Sedan är det så enkelt att det är bara att blanda allt och eventuellt vispa lite lätt.
Vi gillar när det är syrligt, men vill man ha det lite mer balanserat så kan man prova ha i lite honung/agavesirap, örtsalt och/eller vatten!
SLUTLIGEN:
Lägg upp ruccolasallad på en tallrik. Lägg över quinoa, rostade rotfrukter, rostade mandlar, delade ägg och rödbetschips. Ringla slutligen över dressingen!
Smaklig spis!
/Elina och Dennis – #slängdigivego