Igår var stora kalasdagen – med barnkalas och sen överraskningssläktkalas för 7-åringen. Mycket skulle hinnas bakas och fixas medan barnkalaset var i full gång. Stressigt, kul och GOTT. Vi bjöd på 🌈KLADDKAKEMUFFINS MED SALT BRYNT SMÖRFROSTING🌈 (här med lite blå karamellfärg för att kunna bli regnbågsmuffins…) och 🍭HALLONGROTTOR MED MARÄNG🍭. Har ni ätit kladdkakemuffins med salt brynt smörfrosting nån gång? Inte? Då är det VERKLIGEN dags. Och hallongrottor med maräng för den delen? Samma där. Båda förtjänar varsin liten stjärna på kakhimlen.
För kladdkakemuffins har vi använt Leilas recept, vilket ni hittar här – men vi väljer att brynta smöret och inte bara smälta det. Leilas recept är toppen, de blir perfekt krämiga och chokladiga!
Receptet för brynt smörfrosting är ett recept från tidningen Allt om Mat till en pepparkakstårta (vilken är SÅ god!)- Pepparkakstårtan kan ni se när vi har bakat här. Vi har dock även flingsalt i frostingen, vilket verkligen blir pricken över i:et. Saltet behövs, så skippa inte det. Och att ha frostingen på kladdkakemuffins är nästan lite smått genialiskt. Då vi ville göra regnbågsmuffins tillsatte vi även lite blå karamellfärg i frostingen. Tyvärr var det ganska mycket tidspress då allt skulle vara klart när överraskningen tog fart vilket gjorde att det brynta smöret inte hann stelna riktigt så mycket som det ska – och därmed tappade typ all luftighet när det vispades, jämfört med hur det blivit när vi gjort dessa förut, men men. Smaken blev ju lika god för det. Men ha gärna lite tid när frostingen ska göras så blir resultatet bäst. Spritsa på lite grädde, gör en regnbåge och toppa med färgglatt strössel och lite silverpulver om ni vill ha regnbågsmuffins precis som vi. Ska de serveras så dom de är – som kladdkakemuffins med brynt smör frosting – så toppa gärna med lite hallon för att bryta av det söta och salta med lite syrlighet!
För receptet på hallongrottor med maräng kan ni klicka här – MEN vi vet inte hur de har tänkt med receptmängden för maräng. Marängen räcker (tycker vi) till ca 15 hallongrottor. Så ta åtminstone 1,5 sats av receptet. Och strö gärna över lite guldpulver innan servering för lite tjusighet.
För enkelhetens skull har vi såklart även skrivit ner recepten på kakorna här nedan!
KLADDKAKEMUFFINS MED BRYNT SMÖR FROSTING
INGREDIENSER (ca 14-16 muffins):
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl strösocker
- 2 ekologiska ägg
- 50 g smör
- 0.5 dl rapsolja
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl kakao av bra kvalitet
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 100 g mörk kvalitetschoklad 70%
- Brynt smörfrosting:
- 250 g smör
- 2 ½ dl florsocker
- 3/4 dl vispgrädde
- Flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt med hjälp av en elvisp.
- Brynt smöret i en kastrull, ta av från plattan och häll över i en bunke. Rör ned rapsolja och sirap, blanda och blanda sedan ned det i äggsmeten.
- Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt (gärna flingsalt) i en ny bunke och vänd försiktigt ner det i smeten. Använd gärna slickepott för att försiktigt blanda runt.
- Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och rör ned den i smeten. Använd slickepott.
- Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (eller vanlig plåt med ställ då gärna pappersformarna i aluminiumformar så att de håller formen och inte rinner ut. Ta ur dem ur aluminiumformarna när de är gräddade sedan) och fyll formarna till 2/3 med smet.
- Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
- Brynt smörfrosting:
- Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och har en nötig doft.
- Ta av från spisen och häll genast smöret i en bunke och låt svalna.
- Ställ sedan in bunken med smör i kylen och låt stå kallt tills det börjar stelna något.
- Vispa smöret med hjälp av en elvisp tills det börjar vitna lite.
- Tillsätt florsocker och vispgrädde och vispa i ytterligare 2-3 minuter tills det blir en fluffig kräm.
- Smaka av med flingsalt.
- Spritsa över frostingen på de svalnade kladdkakemuffinsarna.
Nu till hallongrottor med maräng. Vi har här valt att ta satsen för marängen *1,5 då vi inte tycker att den givna mängden från Arlas recept räcker.
HALLONGROTTOR MED MARÄNG
INGREDIENSER (24 st):
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl marsánpulver
- 1 tsk bakpulver
- Hallonsylt:
- Maräng:
- 3 äggvitor
- 3 dl strösocker
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att ta fram smöret så att det hinner bli rumstempererat.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör samman vetemjöl, marsánpulver och bakpulver i en bunke.
- Ta fram en ny bunke och vispa det rumsvarma smöret ihop med strösocker poröst med en elvisp.
- Rör ned de torra ingredienserna i smöret/sockret och rör ihop till en jämn smet.
- Lägg upp formar på en ugnsplåt och gör 24 runda bollar av smeten. Lägg en boll i varje form.
- Tryck ut bollarna lite lätt i formen och forma en grop i mitten.
- Fördela i hallonsylt i groparna.
- Grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Gör så länge marängen.
- Vispa äggvitor till ett hårt skum med hjälp av elvisp.
- Tillsätt sockret och fortsätt vispa med elvisp till en fast maräng.
- Ta ut hallongrottorna och spritsa en klick maräng på varje kaka.
- Grädda i mitten av ugnen i ytterligare 10 minuter.
- Strö gärna över lite guldpulver innan servering.
Nu är denna födelsedagsvecka slut och vi ska börja ladda om för måndag imorgon.
Hoppas ni fick lite inspiration till att baka och hör gärna av er med resultat om ni provar!
Vi önskar er en riktig gofika!
//Elina & Dennis – #slängdigivego