ÄNTLIGEN 🌱LANGOS🌱. Härom veckan åt vi alltså langos tre middagar i rad pga vi fick inte nog. Vi har hela hösten tänkt laga nån variant av Tuvessonskans (Julia Tuvesson) burrata med kantareller, brynt smör och dill. Så det gjorde vi nu. Fast toppat på langos (otroligt bra idé vi vet!). Och med lite annat och lite till. Dvs langos toppat med burrata, shiitake och skogschampinjoner, brynt smör, dill, saltrostade mandlar, citronzest, färskmalen svartpeppar och flingsalt. Oj oj. Kväll 2 åt vi istället langos med crème fraiche, riven prästost, citronstekt grönkål och finhackad rödlök. Och kväll 3 blev en exakt kopia av kväll 1. MUMS! Vill ni också laga? KLART NI VILL!
Vi gjorde även minilangos till nyåret 2018/2019 och det inlägget hittar ni här!
Där hittar ni också våra tre varianter på toppings som vi bjöd på då, nämligen:
1) Vegetarisk skagenröra
2) Svamp med tryffelcrème och karamelliserad lök
3) Bruschettaröra
Alla tre är riktigt goda!
Men nog om dem och över till detta ljuva langos-hittepå!
LANGOS MED BURRATA
INGREDIENSER (4 langos):
Langos:
- 1-2 st mjölig potatis (kokt)
- 1 dl mjölk, 3%
- 6 g jäst
- 1 tsk florsocker
- 1 3/4 dl vetemjöl + ½ dl till knådning
- ½ tsk salt
- Olja till fritering, cirka 0,5 liter
Topping:
- 4 burrata
- 150 g shiitake
- 150 g skogschampinjoner
- 75 g smör + smör att steka i
- 1 tsk soja
- Mandlar
- Olivolja
- Färsk dill
- Citronzest
- Färskmalen svartpeppar
- Flingsalt, örtsalt
GÖR SÅ HÄR:
- Koka potatisen och låt svalna.
- Värm mjölken till 37 grader i en kastrull. Ta av från plattan, tillsätt jästen och florsockret och blanda väl.
- Blanda mjöl och salt i en bunke. Riv ned potatisen (finriven) eller använd potatispress. Blanda allt ordentligt. Det är färdigblandat när det ser ut som en så kallad smuldeg.
- Häll i mjölblandningen och rör ihop. Mjöla ett bakbord och knåda degen slät därpå. Degen får ej bli för fast.
- Lägg tillbaka degen i skålen och täck över med en bakhandduk. Låt degen jäsa i minst 45 minuter.
- Förbered toppingen så länge:
- Ansa svampen. Skiva dem tunt (shiitake och champinjoner). Hetta upp en torr stekpanna och lägg i svampen.
- Stek svampen på mellan/hög värme tills vätska har avdunstat. Lägg i en stor klick smör, salta med örtsalt och peppra. Stek lite till.
- När svampen har fått fin färg och nästan är klar: Lägg i sojan. Rör runt och stek på låg värme tills svampen är fint rostad. Ställ åt sidan, men håll gärna varm.
- Hacka mandlarna (kanske 1 dl?). Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Ner med mandlarna, stek på mellan/hög värme och salta med flingsalt. Rosta tills de får lite färg, de ska inte brännas. Ställ åt sidan.
- Ta fram en kastrull och lägg i 75 g smör. Bryn den på spisen tills smöret bubblar, luktar nötigt och får en fin brynt färg. Ställ åt sidan.
- Ta fram burratan och låt dem rinna av ordentligt. Var försiktig dock så de inte går sönder.
Åter till langos:
- Hetta upp oljan för fritering i en kastrull eller djup stekpanna, oljan ska nå 180 grader.
- Dela degen i 4 lika stora delar på ett mjölat bakbord. Arbeta ut varje del med fingrarna (kavla inte) till en cirkel eller liknande, med ca 15-20 cm i diameter. Formen är inte så noga, det kan vara lite avlångt/ovalt och det är ingen fara om den är lite ojämn i tjocklek och/eller lite småhål här och där.
- Fritera sedan varje langos gyllenbrun i oljan, ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera gärna genast, så är den varm och färsk. Och toppa dem då med burrata, svamp, rostade mandlar, brynt smör och dill. Riv över citronzest från en tvättad citron, dra ett varv med svartpepparkvarnen (det ska gääärna vara färskmalen svartpeppar) och nyp över lite flingsalt.
Vi är RIKTIGT, riktigt nöjda med den här rätten! Så kul när något i tanken blir så gott även på tallriken.
Hoppas det smakar! För visst tänker ni smaka?
//Elina & Dennis – #slängdigivego