🌱LANGOS🌱

Vi hade ett rejält GOTT nyår! Vi blev först bjudna på snittar och sedan varvade vi och våra vänner att komponera/laga/bjuda på två mellanrätter vardera. Fantastiskt roligt och hejdlöst gott koncept! Här kommer vår första mellanrätt: 🌱LANGOS🌱 med tre olika toppings. En variant med vegoskagen, en toppad med tryffelkräm, grönkål, svamp stekt med prästost, gräslök och karamelliserad lök samt slutligen en bruschetta-topping med cocktailtomater, rödlök, basilika, mini mozzarella och olivolja. MUMS x 3

LANGOS

INGREDIENSER (ca 25 små):

2-3 st mjölig potatis (kokt)
2 dl mjölk, 3%
12 g jäst
2 tsk florsocker
3½ dl vetemjöl + 1 dl till knådning
1 1/4 tsk salt
Olja till fritering, cirka 0,5 liter

GÖR SÅ HÄR:

Koka potatisen och låt svalna.
Värm mjölken till 37 grader i en kastrull. Ta av från plattan, tillsätt jästen och florsockret och blanda väl.
Blanda mjöl och salt i en bunke. Riv ned potatisen (finriven) eler använd potatispress. Blanda allt ordentligt. Det är färdigblandat när det ser ut som en så kallad smuldeg.
Häll i mjölblandningen och rör ihop. Mjöla ett bakbord och knåda degen slät därpå. Degen får ej bli för fast.
Lägg tillbaka degen i skålen och täck över med en bakhandduk. Låt degen jäsa i 45-60 minuter.
Hetta upp oljan för fritering i en kastrull eller djup stekpanna, oljan ska nå 180 grader.
Dela degen i 4 lika stora delar. Baka ut varje del till en stor pizza, lagom tjock.
Använd sedan en rund form, mellan 8-10 cm i diameter och stansa ut små runda minibottnar.
Om en vill ha en mer avlång form på langosen, går det bra att dra lite i varje bit till mer oval form.
Fritera varje langos gyllenbrun i oljan, ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera gärna genast, så är den varm och färsk.

Förslag på olika toppings, recept kommer nedan:
1) Vegetarisk skagenröra
2) Svamp med tryffelcrème och karamelliserad lök
3) Bruschettaröra

VEGETARISK SKAGENRÖRA

INGREDIENSER (blir ca. 4 dl röra):

1 rödlök, finhackad
3 msk klippt gräslök, färsk
3 msk finhackad dill, färsk (1 kruka)
2 kokta, hackade ägg
1,5 dl crème fraiche
3 msk majonnäs, helst egengjord på ca. 0,5 äggula, 0,5 tsk dijonsenap, 0,5 dl rapsolja)
2-3 msk tångcaviar
Saft från 1/3 citron
Ev. örtsalt

GÖR SÅ HÄR:

Koka äggen och låt svalna innan de hackas.
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med örtsalt.
Om man vill så kan man ha i mer majonnäs och/eller mindre crème frachie för att få den mer fast.
Servera på langos ihop med en dillkvist.

SVAMP MED TRYFFELCRÈME OCH KARAMELLISERAD LÖK

INGREDIENSER (topping för 4 minilangos):

0,75 dl crème fracihe
1/4 vitlöksklyfta
1/2 tsk citronsaft
Tryffelolja
Örtsalt
3 stjälkar grönkål
150 gram skogschampinjoner
3/4 dl riven prästost
Färsk gräslök
Smör att steka i
1 gul lök
½ dl öl
1 msk socker

GÖR SÅ HÄR:

Börja med tryffelcrèmen. Blanda crème fraiche med riven vitlök och citronsaft. Droppa i tryfelolja och smaka av till lagom mängd. Smaka av med örtsalt. Låt stå kallt till servering.
Gör den karamelliserade löken: Dela löken och skala den. Skiva den i 0,5 cm tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör, låt smälta. Lägg i löken och låt steka tills den börjar få färg. Slå över ölen och häll i sockret och låt puttra till vätskan reduceras och löken blir karamelliserad.
Ta bort grönkålsbladen från stjälkarna. Skölj bladen och skär/riv dem i mindre bitar. Stek i smör eller olja på medelvärme tills den får lite färg men är fortsatt krispig. Den ska inte brännas. Droppa ev. över lite citronsaft och salta sedan.
Ansa svampen och skär dem i mindre bitar. Låt först stekas i en torr, het panna så att vätska dunstar bort. Lägg sedan i riktligt med smör, salta och peppra. När svampen börjar bli klar och har fin färg vänder du ned hälften av den rivna prästosten och låter den smälta med bland svampen.
Montera sedan langosen: börja med tryffelcrème, fördela den sista prästosten, sedan grönkål, svampfräs och karamelliserad lök. Klipp sist över lite färsk gräslök och droppa eventuellt över mer tryffelolja.

BRUSCHETTARÖRA

INGREDIENSER (topping för 4 minilangos):

14 cocktailtomater, gärna i olika färger
1 liten rödlök
8 små mozzarellabollar (mini)
20 blad färsk basiika + fler till servering
Kallpressad olivolja
Flingsalt
2 msk crème fraiche

GÖR SÅ HÄR:

Hacka cocktailtomaterna fint. Finhacka även rödlöken och hacka basilikan grovt.
Blanda samman tomater, rödlök och basilika. Smaka av med kallpressad olivolja.
Vid servering: Sila av vätska från tomatröran. Salta sedan.
Bred ett lager crème fraiche på langosen. Lägg sedan på tomatröran och 2 mozzarellabollar på varje langos. Toppa med basilikablad.

Hoppas ni provar! Langos är verkligen fantastiskt gott och faktiskt inte heller alls svårt.
Helt klart värt det och något vi kommmer göra igen och igen och igen efter att nu provat på det!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *