Något vi älskar är mat av ditten-och-datten som man kan plocka ihop till en hel måltid. Då är 🥙VEGANSK KEBAB🥙 en höjdare! Vi har fått smaka varuprov av vegansk kebab och vegansk gyros från ”Schysst käk” och det var helt klart över-förväntan-gott. Inte minst gyrosen! Det tar 3 minuter att steka ihop, under tiden rostas pitabröden i brödrosten och sen – voilà! Vi åt med picklad rödlök (också från Schysst käk), citronmasserad grönkål samt en rödkålsslaw som vi gjort som var GRYMT god och smakrik! Till maten drack vi alkoholfri öl från Falcon och tillsammans med gyros och vänner runt bordet så var helgkänslan ett faktum.
Vi fick hem varuprov från såväl Schysst käk som Falcon (via Smakbox) och det är ju så roligt att få prova produkter vi annars kanske inte skulle köpt! Vi äter väldigt, väldigt lite halvfabrikat och det gör oss också (med all rätt) väldigt kräsna. Vi fick prova både kebab och gyros – och båda var absolut goda, men gyros var snäppet godare då det var mer smak. Och vi gillar ju när det smakar! Maten tar som sagt 3 minuter att steka, i en oljad panna och det gör det till riktigt bra snabbmat. Vi fick även prova pitabröden, vegansk kebabsås och picklad rödlök från Schysst käk. Pitabröden var TOPPEN! De värms i brödrosten, är goda och blir rymliga utan att falla sönder. Picklade rödlöken är god, absolut, men vi föredrar att pickla egen rödlök – det går så snabbt och blir minst lika gott. Slutligen kommer vi till kebabsåsen. Vi älskar sås. Och vi älskar kebabsås. Och vi är väldigt kräsna även när det kommer till kebabsås… Den var absolut helt okej god. Men vi valde att göra vår egen touch på den när vi åt den och det vill vi gärna tipsa om. Vi blandade ut kebabsåsen med crème fraiche och tillsatte sedan sambal oelek, citronsaft och örtsalt. Och DÄR blev det kebabsås så som vi vill ha den! Mums!
Men nu tillbaka till just den här måltiden. Vi strimlade grönkål som vi masserade med olivolja och citronsaft. Och sedan gjorde vi en rödkålsslaw. Det blev ett hittepå utifrån vad som fanns hemma, och jösses vad god den blev! Ibland är det extra roligt att ha en blogg där vi delar med oss av recept för det gör att vi måttar upp och skriver ned vad vi använder för ingredienser och hur vi gör – så detta recept sparar vi även för oss själva att använda oss av igen. Här kommer det!
RÖDKÅLSSLAW
INGREDIENSER (4-6 portioner):
- 250-300 g rödkål
- 5 dl turkisk yoghurt
- 1 liten rödlök
- 1 äpple, gärna Ingrid-Marie
- 1 liten vitlöksklyfta
- Knappt 10 g bladpersilja
- 1 tsk äppelcidervinäger
- Örtsalt
GÖR SÅ HÄR:
- Skölj och strimla rödkålen fint.
- Hacka rödlök och äpple fint. Samt finhacka bladpersiljan.
- Blanda turkisk yoghurt med strimlad rödkål, hackad rödlök, hackat äpple och finhackad bladpersilja.
- Riv i en vitlöksklyfta och tillsätt äppelcidervinägern.
- Rör runt och smaka av med örtsalt.
- Låt stå kallt tills servering – gör den med gärna med några timmars framförhållning så att smakerna får binda ihop sig med varandra!
Det som var mest positivt med att få prova dessa produkter från Schysst käk och Falcon var att även 6-åringen hemma förälskade sig lite smått i kebaben och pitabrödet. Hon valde det framför ostfylld ravioli och köttbullar och då är det ett gott betyg från henne när det gäller vegetarisk mat. Så detta kommer vi med stor sannolikhet att äta igen. KUL tycker vi! Så har även ni vegoskeptiker till barn hemma så uppmuntrar vi er att prova kebab/gyros från Schysst käk!
//Elina & Dennis – #slängdigivego