🍅TOMATSOPPA🍅 som smakar just som tomatsoppa ska. Den har djup, den har sötma, den har syra OCH en spännande överraskning. Vi vill skriva att det inte bara är den godaste tomatsoppa vi lagat, utan också den godaste vi smakat. Vågar vi det? Vet inte…. Men. Så väldigt nöjda med detta recept hur som. Denna bild är från förra veckan. Då hade vi dagen innan ätit det med nybakad baguette. Bilden är dock från dagen efter då vi gjorde vitlöksbröd av baguetten och åt till. Igår gjordes det en ny omgång soppa och åts med stekta, fyllda tortillas. Och idag lagas soppan nere i Spanien där Dennis håller hus. Så ja. Vi har lite hybris.
Det finns två viktiga moment för att göra den här soppan till vad den är.
1) Använd hela konserverade tomater. Handpressa dem så att så mycket saft som möjligt pressas ut och gör sedan enligt beskrivning i receptet.
2) Det som vi sedan vill kalla överraskning (..”spännande” överraskning till och med). Vet inte hur spännande det är egentligen men vi provar! Vår hemliga ingrediens är nämligen en torr SHERRY (känns det ovärt att köpa hem sherry så går det att byta ut mot vitt vin/cava). Man kanske brukar laga tomatsoppa med sherry? Vad vet vi. Vi har iaf inte gjort det förut men nu råkade vi ha det hemma och ville använda den. Och se så bra det blev!
Ringla slutligen över lite god olivolja och vrid ett varv på svartpepparkvarnen innan soppan serveras. Ät med bröd eller annat. Kanske lite fetaost toppat på soppan med. Gräslök eller basilika är också gott på.
Mmm! Här kommer receptet:
TOMATSOPPA
INGREDIENSER (4 portioner):
- Olivolja, 2 msk
- 1 gul lök
- 1 schalottenlök
- 1,5 msk tomatpuré
- 2 burkar konserverade, hela tomater
- En nypa strösocker
- 2 vitlöksklyftor
- 3 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
- 2,5 msk vitvinsvinäger
- 3 dl vatten
- 1,5 msk grönsaksbuljongspulver eller 1,5 grönsaksbuljongstärningar
- ½ dl torr sherry (1dl torrt vitt vin/cava)
- Svartpeppar, helst färskmalen
- Örtsalt
- Bröd till servering
GÖR SÅ HÄR:
- Hacka lök och schalottenlök.
- Öppna burkarna med konserverade tomater. Ta ut tomaterna och handpressa dem genom en sil så att så mycket tomatsås/vätska från tomaterna som möjligt pressas ut. Ha en skål under silen så att tomatvätskan fångas upp där. Lägg även i den resterande tomatsåsen från burkarna i den urpressade vätskan. Se bild nedan.
- Hetta upp olivolja i en kastrull. Lägg i hackad lök och schalottenlök och stek på mellanvärme så att löken blir glansig.
- Lägg i tomatpurén – blanda runt och stek 30 sek.
- Lägg i de urpressade, konserverade tomaterna. Tillsätt ev lite mer olja om det behövs för att det inte ska brännas vid.
- Riv ner vitlöken och tillsätt en nypa socker. Rör runt och låt det småfräsa på mellanvärme i ca 20 minuter. Rör om då och då.
- Lägg i den urpressade tomatvätskan från de konserverade tomaterna och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det småputtra i 15 min.
- Tillsätt grädde, vitvinsvinäger och grönsaksbuljong. Mät upp 3 dl vatten, häll gärna hälften/hälften i vardera tom burk från de konserverade tomaterna innan vattnet läggs i soppan. Då får man med så mycket tomatsmak som möjligt från de konserverade tomaterna.
- Tillsätt sherryn och koka upp. Låt det småkoka ytterligare 5 minuter.
- Smaka av med svartpeppar och örtsalt.
Om möjlighet finns – låt soppan koka ännu längre i de olika stegen! Det gör bara gott!
Och gör gärna extra mycket så det blir över till lunchlåda – då hinner soppan gotta till sig ännu mer.
MUMS!
Hoppas ni gillar! Hojta gärna om ni provar!
//Elina & Dennis – #slängdigivego
Karin säger (februari 2, 2020 20:31)
Bästa tomatsoppan. Både till fest och en vanlig lyxig vardag.