🌱TOFUKROKETTER🌱

Hemma hos oss använder vi gärna citron (eller lime) i var och varannan rätt. Här har vi kombinerat en måltid med just mycket citron! Pankopanerade 🌱TOFUKROKETTER🌱, en matigare variant av tabbouleh och en syrlig tahinidressning. Receptet på tofukroketter kommer från Eleonora von Essen och sen valde vi att panera dem i panko innan de steks riktigt frasiga i olja. Panering gör ju livet lite godare ändå! Vår tabbouleh fyllde vi ut med en hel del couscous för att få mer matig, men den går absolut att göra mer traditionell med mindre mängd couscous och istället massa mer persilja!

TOFUKROKETTER

Ingredienser (5-6 portioner):

300 g fast tofu
2 skivor vitt bröd
2 selleristjälkar
4 salladslökar
½ dl fryst, hackad persilja
2 vitlöksklyftor
1 ½ citron
Salt, peppar
Panko, 1-2 dl
Neutral olja, 2 dl

GÖR SÅ HÄR:

Mixa tofun och brödet till en smet (fast, men krämig) i en skål.
Lägg i finhackad selleri, hackad salladslök och persilja.
Riv i vitlöken och även zesten från citronen.
Pressa i citronsaften och blanda runt ordentligt.
Smaka av smeten med salt och peppar.
Ta lite olja på händerna och rulla smeten till bollar, det blir cirka 30 stycken.
Rulla dem i panko och lägg på en tallrik.
Hetta upp oljan i en stekpanna så den blir ordentligt varm.
Stek kroketterna frasiga i omgångar. De ska få gyllenbrun färg.
Stek dem även på medelvärme så att de blir varma inuti med en fastare konsistens.
Ta upp dem och låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite flingsalt!

MATIG TABBOULEH

INGREDIENSER (6 portioner):

400 gram cocktailtomater
2 rödlökar
3 dl couscous (okokt)
(minst) 1 kruka persilja
1,5-2 citroner, saften
1 ¼ dl olivolja
Salt
Peppar

GÖR SÅ HÄR:

Skölj och finhacka tomaterna. Finhacka löken.
Blanda tomaterna och löken tillsammans med okokt couscous.
Häll över olivolja och saften från citron (börja med 1,5 citron). Blanda ordentligt.
Finhacka persiljan – det behöver vara minst 1 kruka, men gärna mer för att få det till en mer ”riktig” tabbouleh. Blanda runt och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.
Låt stå kallt i kylskåp, minst 30 minuter innan servering så att couscousen hinner suga åt sig av vätskan och ”tillagas”. På så vis behöver inte couscousen kokas innan.

TAHINIDRESSING

INGREDIENSER (knappt 4 dl):

3 dl naturell yoghurt
2 tsk tahini
1 citron, saften
Salt, peppar
(ev. olivolja)

GÖR SÅ HÄR:

Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
Ta eventuellt i någon tesked olivolja för att runda av smaken.
Låt stå kallt till servering!

En otroligt frisk och fräsch rätt! Var eventuellt lite sparsam med citronen om du inte är lika förtjust i det syrliga som vi är – i och med att alla tre komponenter i sig innehåll mycket syrlighet från just citron. Vi har försökt trappa ned lite på citronmängden i receptbeskrivningen jämfört med vad vi faktiskt använde för att få det lite mer neutraliserat.

Hoppas det smakar!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *