Det var många av er som önskade receptet på dessa ☕TEKAKOR MED VITA BÖNOR☕ som bakades i veckan. Och det fattar ju vi för de är magiska! Luftiga, saftiga, goda och mättande! Receptet är helt och hållet Lina Wallentinsons förtjänst och kommer från hennes bok ”Baka med bönor”.
Vi har bakat dessa många gånger och både vuxna och barn älskar dem så de går åt smör i solsken!
Och då de innehåller vita bönor blir det ett jättebra alternativ som mellanmål som vi både tycker är väldigt goda och som samtidigt gör oss mätta.
I ursprungsreceptet står det att det räcker till 20 bröd, men vi tycker att de lätt blir lite tunna då och tappar sin luftighet och ”spänst” så gör gärna lite färre tekakor, ca 16 st.
Vi brukar byta ut sirapen i receptet (2 msk) till 1 msk flytande honung, men nu när vi har en bebis här hemma som inte får äta honung så har vi börjat baka dem med sirap igen. Båda är gott och funkar lika bra så ta det ni föredrar.
Vi har också dragit ner lite på saltet, från 1 tsk till 0,75 tsk då vi tycker att de annars lätt blir lite salta.
Detta recept har helt klart fått oss att vilja baka mer bönor, så det får vi utforska ytterligare.
Har ni något favoritbakrecept med bönor så får ni gärna dela med er av det till oss! Här eller på Instagram.
Nu till receptet,
TEKAKOR MED VITA BÖNOR
INGREDIENSER (ca 16 st):
- 1 förpackning kokta, vita bönor à 380 g
- 2 dl ljummet vatten, 36 grader
- 12 g färsk jäst
- 50 g smör, rumsvarmt
- 2 msk ljus sirap (eller 1 msk honung)
- 240 g vetemjöl special (ca 4 dl)
- 1 dl fint rågmjöl
- 0,75 tsk salt
- Mjöl till utbakning
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt.
- Häll av spadet från bönorna och skölj av dem med kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt och lägg dem sedan i en bunke.
- Värm upp vattnet på spisen till 36 grader, använd gärna termometer.
- Lägg vattnet i bunken med vita bönor och mixa det slätt med en stavmixer.
- Tillsätt jästen och mixa lite till så den löses upp.
- Rör ned sirap/honung, salt och det rumsvarma smöret.
- Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om till en jämn deg.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i rumstemperatur i 2 h.
- Ta upp degen på mjölat bakbord.
- Dela degen i 16 lika stora bitar (4 bitar som delas i 4 bitar vardera).
- Rulla bitarna till bollar och platta ut dem till cirklar, antingen med händerna eller med en kavel.
- De ska inte bli för tunna – då tappar de luftigheten. Varje brödcirkel ska vara ca 8-10 cm i diameter.
- Lägg dem på ugnsplåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
- Låt dem jäsa övertäckta med bakduk i rumstemperatur i ytterligare 1 h.
- Sätt ugnen på 250 grader och grädda varje plåt i ugnen i ca 5-8 minuter.
- Ta ut dem och låt svalna på galler.
- De bröd som inte ska ätas direkt förvaras bäst i frysen.
Mums mums! Vi som älskar hembakat bröd blir alltid lika glada när vi får tid och möjlighet att baka lite bröd och helst äta alldeles nybakt med smör och ost!
Önskar er alla en fin lördag!
//Elina & Dennis – #slängdigivego