🌱SVARTKÅLSPESTO🌱

🌱PASTA MED SVARTKÅLSPESTO🌱 och ugnsbakade tomater! Så gott och snabbt och grönt! Pesto är världens bästa grej – det spelar liksom ingen roll om det är örter, blast eller – som här – svartkål som man har som grund. Och inte heller vilka nötter eller fröer man vill kasta i. Om det är svartkål som används – glöm då inte att spara stjälken, den är supergod att skära ner i en wok, i en omelett eller att steka i smör och vitlök och toppa en god soppa med! Mums, mums!

PASTA MED SVARTKÅLSPESTO

INGREDIENSER (4 portioner):

Pesto:

70 g svartkålsblad (ta bort stjälken)
2 dl torrostade nötter/frön – vi använde hälften pistagenötter och hälften pumpakärnor
2 vitlöksklyfta, riven
40 g riven, god ost (vi använde cheddar och parmesan)
1 citron, saften
1 dl olivolja
Salt

Sås:

2 dl matlagningsgrädde
1 dl pastavatten
Salt
4 portioner kokt pasta
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

Gör peston: Skär bort svartkålsbladen från stjälken (obs! spara GÄRNA stjälken, är supergod att hacka ned och steka med i wok, en omelett eller liknande) – skölj dem och lägg dem i en matberedare.
Torrosta nötter/frön och låt svalna något innan de läggs ned i matberedaren.
Tillsätt 1 riven vitlöksklyfta och saften från citronen. Mixa – dock inte så länge att nötterna blir helt söndermixade.
Tillsätt riven ost och olivolja och fortsätt mixa. Mixa till önskad konsistens (med eller utan tuggmotstånd från nötter/frön).
Smaka av peston med salt.
Koka upp saltat pastavatten och koka pastan enligt förpackningen, låt den max bli al dente, låt den eventuellt gå något kortare då den sedan ska blandas samman med den varma såsen. Spara 1 dl av pastavattnet!
Medan pastan kokar: värm upp matlagningsgrädde i en stekpanna/vid kastrull. Rör så det inte bränns. Tillsätt peston och låt koka upp och hållas varm.
När pastan är klar: häll i 1 dl pastavatten, tillsätt eventuell mer salt i såsen och häll slutligen i all pasta. Blanda runt och servera genast!
Servera med nymald svartpeppar och mer riven ost – samt ugnsbakade tomater (se nedan)

UGNSBAKADE COCKTAILTOMATER

INGREDIENSER (4 portioner):

16-20 cocktailtomater
3 vitlöksklyftor
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 250 grader.
Skölj tomaterna och halvera dem.
Lägg tomaterna på en ugnssäker plåt med bakplåtspapper.
Skala och halvera vitlöksklyftorna och lägg dem på plåten tillsammans med tomaterna.
Ringla över olivolja, salta och peppra.
Rör runt så det blandas och baka sedan i mitten av ugnen i 10-15 minuter, så att de får lite färg – men inte bränns. Tomaterna ska fortfarande vara saftiga, men mjuka.

Igen: det är så värt att göra egen pesto – särskilt då det är något som går att variera efter vad som finns hemma, det är som sagt inte så noga vilka nötter/fröer man använder. Inte heller vilken ost man väljer att riva ned för den delen. Det går att smaksätta med lime, citron, chili, örter med mera. Likaså konsistensen! Mixa ned mer olja eller vatten för en rinnigare pesto, eller låt peston bli mer krämig genom att öka mängden nötter och ost. Ni hör ju – variationen gör rätterna ännu roligare!

Hoppas ni hittar just er variant på en riktigt god pesto!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *