🌱SVARTKÅLSCRÊPES🌱 som gjordes av kylskåpsrens och åts dels alldeles nygjorda och varma SAMT dels som kall matsäck dagen efter. Då vi har familj kors och tvärs över Sverige blir det att vi reser en hel del, och då är det tacksamt med goooood mat som även kan ätas som matsäck ”på vägen”. Mmmmmm!
Tummen upp för crêpes! Laga alltid, alltid många pannkakor när det är dags för det. Perfekt att använda för att slänga ihop crêpes ”lite snabbt” dagen efter. För det är ju så tacksamt att göra crêpes när pannkakorna redan är färdiggjorda…. annars tar det ju lite längre tid. Och så får man dessutom både en god pannkaksmiddag OCH en god crêpesmiddag fixad!
SVARTKÅLSCRÊPES
INGREDIENSER (4 portioner):
- 8 pannkakor (gärna tunna)
- Smör att steka i
- 200 g färsk svartkål
- 2 små gula lökar
- 1/2 citron, saften
- 3 dl crème fraîche
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 + 2,5 dl riven, smakrik ost, tex präst (= 4 dl, ca 170 g)
- 400 g cocktailtomater
- Olivolja
- Strösocker
- Pinjenötter
- Ev. fryst gräslök
- Flingsalt
- Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka löken.
- Skölj svartkålen. Strimla svartkålsbladen och finhacka svartkålsstjälken.
- Lägg hackad lök och hackad svartkålsstjälk i en het stekpanna och stek ihop med smör, salt och peppar på mellanvärme. När löken blivit glansig, lägg i de strimlade svartkålsbladen och låt dem fräsa med lite kort.
- Pressa över saften från 1/2 citron. Salta lite till.
- Rör ned crème fraîche och mjölk i stekpannan och låt det koka upp försiktigt.
- När det börjar koka: sänk värmen något. Rör ned 1,5 dl riven ost. Rör om tills osten smälter. Smaka av stuvningen och tillsätt mer smak om det önskas; salt, svartpeppar eller citron.
- Fördela stuvningen i varje pannkaka och rulla ihop dem. Lägg crêpesen i en ugnssäker form med skarven nedåt. Strö över resterande ost (2,5 dl riven).
- Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 min tills de får fin färg.
Medan de gratineras:
- Börja med att torrosta pinjenötter i en het stekpanna ihop med flingsalt. Rör om och se så de inte bränns. När de börjar få färg så ta av dem från pannan och lägg i en skål.
- Använd samma stekpanna och hetta upp lite olivolja. Dela cocktailtomaterna på längden och lägg dem i stekpannan. Strö över flingsalt, svartpeppar och nyp över lite strösocker. Stek tills de mjuknar och börjar få färg. Ta av från plattan.
- När crêpesen är färdiggräddade: fördela över cocktailtomater, pinjenötter och ev. fryst gräslök.
Varsågoda och ät!
Och blir det några över så funkar de som sagt utmärkt att ha till lunch dagen efter, både som matlåda och som matsäck. Varm eller kall är en smaksak (eller av rent praktiska skäl… men allt funkar!)
//Elina & Dennis – #slängdigivego