I helgen som var hade vi våra vänner över på en 3-rättersmiddag – och givetvis vill vi dela med oss av recepten!
Vi hinner dock inte riktigt med i vardagstempot här hemma, så det blir lite fördröjning…
Först ut är i alla fall förrätten – 🌱CHAMPINJONCARPACCIO🌱 – som är en av favoriterna bland förrätter hemma hos oss.
Råhyvlade champinjoner, jordärtskockschips, hyvlad parmesan, saltrostade mandlar, citronmajonnäs och klippt gräslök. Det är allt och det är GOTT!!
Originalreceptet är från Eleonora von Essens bok ”flexitarianens kokbok”, men vi har bytt ut naturella hasselnötter mot saltostade mandlar för det tycker vi bättre om! Och en liten justeringar i majonnäsen – där vi tillsätter riven parmesan.
CHAMPINJONCARPACCIO
INGREDIENSER (4 portioner):
250 g champinjoner, gärna en blandning av champinjoner och skogschampinjoner
2 msk olivolja + till mandlarna
1 msk citronsaft + ½ citron till majonnäsen
Svartpeppar
Flingsalt
25 gram naturella mandlar
40 gram hyvlad parmesan + ca. 1 msk finriven parmesan till majonnäsen
2 msk finskuren gräslök
100 g jordärtskockor
5 dl neutral olja till fritering, t.ex. varmpressad rapsolja + 1-2 dl neutral olja, t.ex. raps, till majonnäsen (gärna kallpressad)
1 äggula
1 tsk dijonsenap
Några stänk tabasco
GÖR SÅ HÄR:
Tvätta jordärtskockorna noggrant. Torka dem helt.
Värm upp olja i en kastrull med höga kanter på spisen, den ska mäta ca 150-160 grader.
Hyvla under tiden jordärtskockorna tunt, gärna på mandolin.
Fritera sedan i omgångar – det tar cirka 20-30 sekunder per omgång. Ha koll på att de inte bränns – det går fort från fin färg till bränd smak…
Ta upp med hålslev, låt rinna av och lägg på hushållspapper. Strö över flingsalt.
Gör majonnäsen: Lägg äggulan, dijonsenap och zest + saft från ½ citron i en skål. Blanda.
Vispa ned 1-2 dl olja (beroende på hur du vill ha konsistensen på majonnäsen) – först ska oljan vispas ned droppvis och sedan i en tunn, jämn stråle.
Smaksätt majonnäsen med svartpeppar, salt och några stänk tabasco samt riven parmesan, ca 1 msk.
Grovhacka mandlarna och rosta dem i en stekpanna med lite olivolja och flingsalt.
Hyvla till sist champinjonerna tunt, gärna med mandolin.
Fördela champinjonerna på 4 tallrikar/serveringsfat.
Blanda 2 msk olivolja med 1 msk citronsaft och ringla över svampen.
Fördela sedan över saltrostade mandlar, jordärtskockschips, citronmajonnäs, hyvlad parmesan och klippt gräslök.
Salta och peppra med nymalen svartpeppar.
SERVERA!
En fantastiskt god kombo som både ger ett lyxigt intryck och en lyxig smak. Bra start på vilken middag som helst.
Ett tips är att göra lite extra majonnäs (vi gör alltid dubbelt för vi ÄLSKAR sås) och det bästa är att det inte gör någonting om det blir över!
Då är det bara att göra ny sås av såsen! Perfekt för minskat matsvinn och perfekt för variation i matlagning.
Vi använde resterna av majonnäsen till en kall basilikasås. Vi blandade ca. 1 dl majonnäs med 2-2,5 dl crème fraiche, 1 dl naturell yoghurt, 1 riven vitlöksklyfta och 1/3 kruka färsk basilika (finhackad) + örtsalt.
Detta åt vi med en couscous- och quinoasallad (hälften/hälften som bas) med bland annat stekt halloumi, stekt majs, stekt broccoli, tomater, ruccola och valnötter. Det blev en middag av kylskåpsrens i dubbel bemärkelse!
Hoppas ni hittar någon inspiration – till nästa förrätt eller till nästa sås!
…och glöm inte höra av er om ni provar något av våra recept! Det är ju så roligt!
//Elina & Dennis – #slängdigivego